15. mart 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom Tunisa u Srbiji

15. mart 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom Tunisa u Srbiji

Petak, 15. mart 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora Tunisa u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, mr Nebojša Stefanović primio je Nj. E. Madžida Hamlauija, ambasadora Tunisa.


Ambasador Hamlaui je naglasio visok kvalitet i kontunuitet bilateralnih odnosa, posebno u političkoj dimenziji. Izneo je da tunižanska strana smatra Srbiju regionalno značajnim partnerom i obavestio o interesu za održavanje visokog nivoa odnosa. Obavestio je da će Tunis i u buduće održati stav principijelne podrške našoj strani po pitanju Kosova i Metohije kao i teritorijalnog integriteta Srbije, izrazivši podršku dijalogu uz nadu da će biti pronađeno rešenje prihvatljivo zs obe strane. Ambasador je obavestio da će njegov mandat biti usmeren ka unapređenju ekonomske saradnje, jer je, po njegovoj oceni, nivo političkih odnosa veoma visok. U pogledu međuparlamentarne saradnje, potsetio je da u Tunisu trenutno zaseda Ustavotvorna skupština sa specifičnim ovlašćenjima te je tako do novih izbora parlamentarna saradnja u zastoju. Međutim, ambsador Hamalaui je izrazio očekivanje da će po formiranju redovne skupštine u Tunisu doći do realizacije razmena poseta, pozdravivši i zahvalivši se na formiranju Parlamentarne grupe prijateljstva s Tunisom u našem parlamentu.
Predsednik Stefanović je izrazio zadovoljstvo povodom susreta i saglasio se sa ocenom o postignutom nivou političkih odnosa na osnovu tradicionalnog prijateljstva dve zemlje. Snažno je podržao budući razvoj ekonomske saradnje. Stefanović se posebno zahvalio principijelnoj podršci Tunisa po pitanju Kosova i Metohije i ocenio da ovakav vid podrške doprinosi pronalaženju održivog i pravednog rešenja. Naglasio je posvećenost Srbije pronalaženju rešenja putem dijaloga i ukazao na potrebu institucionalne zaštite prava Srba na Kosovu i Metohiji. Izrazio je spremnost na unapređenje međuparlamentarne saradnje kada se za to u Tunisu steknu uslovi.
Predsednik Stefanović se takođe založio i za unapređenje kulturne saradnje, imajući u vidu da uzajamno poznavanje predstavlja podlogu ukupnim bilateralnim odnosima.
Ambasador Tunisa je ukazao da su dobri politički stavovi dodatno podržani saradnjom u multilateralnom domenu i u tom smislu ukazao na značaj političkih signala podrške rešenju palestinskog pitanja, kao i unapređenje saradnje sa arpaskim zemljama i zemljama Persiskog zaliva, Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Katarom. Takođe se saglasio sa stavom o značaju unapređenja međuparlamenarne saradnje kroz susrete na najvišem nivou, kao i kroz saradnju radnih tela. Po pitanju kulturne saradnje ambasador Tunisa je upoznao predsednika Stefanovića sa incijativom za održavanje „Nedelje tuniske kulture“ u Srbiji.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja