21. februar 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom SAD u Srbiji (foto TANJUG)

21. februar 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom SAD u Srbiji (foto TANJUG)

Četvrtak, 21. februar 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora SAD u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine, mr Nebojša Stefanović primio je ambasadora SAD Majkla Kirbija.


Zahvalivši se na prijemu, američki ambasador je, govoreći o aktuelnim pitanjima od interesa za Srbiju ocenio da Sjedinjene Države smatraju da postoji, kako izgleda, spremnost Beograda i Prištine da pregovaraju. Vlada Sjedinjenih Država je, prema njegovim ečima, zadovoljna što se stvari kreću u dobrom smeru i ocenio kako izgleda da postoji želja političkih činilaca u Srbiji da se pitanje Kosova prevaziđe i da se pažnja posveti drugim pioritetima koji uključuju ekonomiju, borbu protiv korupcije i evropske integracije.
Predsednik Stefanović je rekao kako veruje da je došlo vreme da se posvetimo ekonomiji, dodavši da je ohrabrujuće što je u decembru mesecu prošle godine zabeležen veoma mali, ali ipak prisutan privredni rast što će se, kako se nada, nastaviti i u ovoj godini. Stefanović je posebno pomenuo aspekt međunarodne saradnje, ali i one koja podstiče privlačenje investicija u zemlju. Ocenivši da je povećanje budžeta za poljoprivrednu proizvodnju bio dobar potez, ali da treba nastaviti sa ulaganjima, posebno investicijama u poljoprivredu. Kao dobar primer Stefanović je naveo investicije u poljoprivredu iz Ujedinjenih Arpaskih Emirata.
Ambasador Kirbi je takođe naglasio da postoji veliki potencijal za poljoprivredu u Srbiji na duži rok i zainteresovao se za obrazovni sistem u segmentu obrazovanja kadrova za modernu poljoprivrednu proizvodnju, posebno u pogledu planiranja investicija i proizvodnje. Kao potencijalne privredne grane koje bi se mogle značajnije razvijati ambasador Kirbi je pomenuo i građevinarstvo i primetio da birokratska procedura blokira značajniji razvoj te grane u Srbiji. Američki ambasador je takođe posebnu pažnju posvetio programima Sjedinjenih Država koji se odnose na obrazovanje ali i mogućnost američkih investicionih ulaganja u Srbiju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja