4. oktobar 2013. Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji

4. oktobar 2013. Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji

Petak, 4. oktobar 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji

Predsednik Narodne Skupštine dr Nebojša Stefanović primio je ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji Nj.E. Gordana Markotića.


Predsednik Narodne skupštine je izrazio očekivanje da će u narednom periodu dve zemlje unaprediti odnose, kao i da će ambasador Markotić pomoći razvoju tih odnosa. Stefanović je takođe izrazio očekivanje da će intenzivirana saradnja rezultirati i boljom parlamentarnom saradnjom, imajući u vidu činjenicu da su u oba parlamenta formirane poslaničke grupe prijateljstva.
Kao prioritete saradnje u međusobnim odnosima, Stefanović je naglasio evrointegracije, ekonomsku saradnju i saradnju parlamentarnih odbora. Iskustvo Hrvatske u procesu pridruživanja Evropskoj uniji bilo bi veoma korisno za Srbiju, rekao je Stefanović i dodao da su u procesu pristupanja kriterijumi za Hrvatsku bili veoma oštri da će ti isti kriterijumi biti primenjeni i u pregovorima sa Srbijom.
Predsednik Narodne skupštine je obavestio ambasadora Markotića o koracima koje Parlament preduzima kako bi uspešno pratio proces evrointegracija i u njima učestvovao. Stefanović je, govoreći o ekonomskoj saradnji, naglasio da su hrvatske investicije u Srbiji značajne ali da srpskih investicija u Hrvatskoj nema, ili ih ima malo. Među moguće oblike ekonomske saradnje, Stefanović je napomenuo mogućnost izlaska na treće tržište, kao i činjenicu da Hrvatska, iako zemlja Evropske unije može iskoristiti komparativne prednosti Srbije u trgovini sa trećim zemljama. Od drugih mogućnosti saradnje Stefanović je posebno pomenuo saradnju u turizmu, odnosno zajedničku turističku ponudu.
Markotić se složio sa mogućnostima nastupa na trećim tržištima i posebno naglasio kompatibilnost privrednih potencijala, uključujući pre svega građevinsku i vojnu industriju. Kada je u pitanju turistički potencijal, Markotić je naglasio mogućnost zajedničkog izlaska na tržišta dalekih zemalja.
Govoreći o evrointegraciji Srbije, Markotić je rekao da, pored snažne političke podrške, Hrvatska izražava spremnost da pruži i tehničku podršku Srbiji u procesu evrointegracija, primetivši da je u pregovorima Hrvatske sa EU upravo on zatvarao poglavlje 23 pregovora. Potom je ambasador Markotić preneo predsedniku Stefanoviću iskustva Hrvatskog sabora u procesu pregovora sa EU i naglasio blisku koordinaciju između zakonodavne i izvršne vlasti, u cilju donošenja jedinstvenog stava o određenim pitanjima u pregovorima.
I predsednik Stefanović i ambasador Markotić izrazili su zadovoljstvo zbog predstojeće posete predsednika Hrvatske Ive Josipovića Srbiji i ocenili da će ta poseta pomoći daljem unapređenju naših odnosa.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja