8. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine primio u oproštajnu posetu ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji

8. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine primio u oproštajnu posetu ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji

Ponedeljak, 8. jul 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora Republike Hrvatske u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio je ambasadora Republike Hrvatske Nj.E. Željka Kuprešaka u oproštajnu posetu.


Ambasador Kuprešak je konstatovao da se u odnosima Srbije i Hrvatske, u protekle četiri godine, koliko je trajao njegov mandat u Beogradu, dosta toga promenilo i da su redovni i učestali kontakti i sastanci visokih i najviših državnih zvaničnika dve zemlje postali uobičajeni dodavši da je i lično ponosan zbog tako pozitivnog razvoja odnosa. Kuprešak je rekao da nastupa nova faza u odnosima dve zemlje ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju i dodao da se prevashodno mora misliti o budućnosti. Ambasador Hrvatske je naglasio da je veliki zagovornih evropskih integracija Srbije i da će Hrvatska i dalje tom procesu pružati punu podršku Srbiji, ocenivši da čitav region, pa samim tim i Hrvatska imaju interes da Srbija bude stabilna i prosperitetna zemlja. Osvrćući se na otvorena pitanja u odnosima dve države Kuprešak je izrazio očekivanje da će ona biti rešena za dobrobit naroda koji žive u Srbiji i Hrvatskoj, rekavši da Hrvatska nije učinila sve na povratku hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, ali da je razlog za to ekonomska situacija, izražavajući nadu da će se pronaći kompromisno rešenje jer su ljudska prava nedeljiva. Ambasador Hrvatske je ponovio poziv predsedniku Narodne skupštine da poseti Hrvatsku, ali i da se uspostavi bliža saradnja parlamentarnih odbora, gde bi Sabor Hrvatske, odnosno resorni odbori mogli da prenesu iskustva u pregovorima sa Evropskom unijom.
Predsednik Narodne skupštine je rekao da je imao nekoliko susreta sa predsednikom Sabora i da je čestitao na ulasku Hrvatske u Evropsku uniju. Stefanović je konstatovao da su naši odnosi bili opterećeni otvorenim pitanjima među kojima je pravo na povraćaj imovine Srbima iz Hrvatske, ali da je važno da se na rešavanju tih otvorenih pitanja radi. Predsednik skupštine je posebno naglasio činjenicu da se treba ugledati na put Hrvatske u Evropsku uniju u dodao da je jedan od prioriteta Srbije, pored evropskih integracija i regionalna saradnja, stabilnost i ekonomska perspektiva. Stefanović je ocenio da je vreme da počnemo da razmišljamo i o zajedničkom nastupu na trećim tržištima, kada je u pitanju ekonomija ali da nam je takođe značajna saradnja po pitanju evropskih integracija jer je potrebno usaglasiti sa zemljama članicama Evropske unije 140 hiljada stranica dokumenata u preko 10 hiljada dokumenata.
Predsednik Narodne skupštine je dodao da će Narodna skupština evropskim integracijama imati pro aktivnu ulogu. Ocenivši da su regionalne inicijative i zajednički nastup zasnovan na minimumu interesa svih u regionu svima doneo korist zaključivši da bez obzira na sve prepreke i prošlost postoje svi uslovi za buduću uspešnu saradnju.
Stefanović je prihvatio poziv da učini posetu Zagrebu, dodavši da bi prenošenje iskustava iz pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom bilo od velikog značaja za naš parlament.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja