15. januar 2013. Predsednik Narodne skupštine i ambasador Republike Francuske u Srbiji

15. januar 2013. Predsednik Narodne skupštine i ambasador Republike Francuske u Srbiji

Utorak, 15. januar 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora Republike Francuske u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je, u Domu Narodne skupštine, Nj.E. ambasadora Republike Francuske u Srbiji Fransoa Gzavije Denioa na njegov zahtev.


Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog susreta, naglasivši duge i istorijski dobre odnose dve zemlje. Prema Stefanoviću, aktuelni značajni aspekt bilateralnih odnosa su ekonomija i parlamentarna saradnja.
Stefanović je dalje ocenio da aktuleni saziv srpskog parlamenta od početka radi na aktivnoj komunikaciji u međunarodnim okvirima prenoseći osnovne poruke koje se odnose na parlament kao na temelj demokratije u društvu, na otvorenost rada parlamenta prema javnosti i na, po njemu najznačajniju, kontrolnu ulogu koju parlament preko nadležnih odbora vrši u odnosu na izvršnu vlast.
Predsednik Narodne skupštine je obavestio gosta i o aktivnostima i intenziviranoj saradnji sa relevatnim nezavisim institucijama, ali i o kapacitetima saradnje sa međunarodnom zajednicom, gde je, u parlamentarnoj saradnji, posebna pažnja posvećuje razmeni iskustava. U tom svetlu, Stefanović je inicirao intenzivniju saradnju i kontakte sa francuskim parlamentom, posebno kada su u pitanju evro-integracije.
Ponovo naglašavajući istorijske odnose Srbije i Francuske Stefanović je predložio i jačanje obima kulturne saradnje imajući u vidu činjenicu da je nekada francuska kultura imala značajan uticaj na Srbiju.
Ambasador Denio je čestitao predsedniku Stefanoviću na izboru, imajući u vidu da je ovo prvi zvanični susret od početka mandata ovog skupštinskog saziva, saglasivši se sa konstatacijom da dve zemlje imaju dugotrajne prijateljske odnose. Amabasador Francuske je ukazao da i pored veće geografske udaljenosti Francuske u odnosu na Italiju i Nemačku, recimo. Francuska ima značajno prisustvo u pogledu ekonomske saradnje i investicija u Srbiji. Dajući podršku Srbiji u procesu evro- integracija ambasador Denio je dodao da je njegova zemlja, uz Nemačku aktivni učesnik u realizaciji politike Evropske unije prema Zapadnom Balkanu.
Zajednički je konstatovano da obeležavanje značajnih datuma u zajedničkoj, savezničkoj istoriji dve zemlje, treba organizovati na bolji način i u skladu sa tradicijom. Takođe je zajednički ocenjeno da su parlamentarne grupe prijateljstva značajan oblik saradnje.
Ambasador Denio je pokazao interes za platformu o KiM i o zasedanju Skupštine tim povodom. Predsedik Stefanović je gosta upoznao sa tokom debate u parlamentu po tom pitanju i informisao ga da je usvojeni dokument javan.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
utorak, 17. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja