4. april 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom Nigerije u Srbiji

4. april 2013. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom Nigerije u Srbiji

Četvrtak, 4. april 2013.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora Nigerije u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je ambasadora Nigerije, Nj.E. Harolda Avgustusa Kokoa, na njegov zahtev.


Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović je ocenio da Nigeriju smatramo prijateljskom zemljom sa kojom bismo želeli da produbimo saradnju na svim poljima, posebno na ekonomskom, ocenivši da bi tradicionalno prijateljstvo Srbije i Nigerije trebalo iskoristiti za jačanje privredne saradnje. Trgovinska saradnja je trenutno mala, nastavio je Stefanović i dodao da Srbija ima odličnan potencijal za saradnju sa Nigerijom, posebno kada su u pitanju građevinska i prerađivačka industrija.
Predsednik Narodne skupštine je naglasio da je Srbija u proteklom periodu dokazala da želi da obnovi stara prijateljstva i svoju posvećenost saradnji sa zemljama nekadašnjeg „Trećeg sveta“, posebno kada su u pitanju arapske i afričke zemlje.
Stefanović je istakao posebnu zahvalnost Nigeriji koja je, kako je rekao, i pored pritisaka iskazala podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, odnosno po pitanju Kosova i Metohije.
I ambasador Nigerije, Koko se zahvalio na prijemu i potsetio na prvi susret sa predsednikom Narodne skupštine tokom susreta sa ambasadorima Arapsko- afričke grupe, održanom na inicijativu naše strane, prošle godine, u Vrnjačkoj Banji. Ambasador Koko je takođe potsetio na period stagnacije odnosa Srbije i Nigerije koji je nastupio posle zatvaranja, iz ekonomskih razloga, ambasade u Beogradu. Naglasivši kako je stanovište Nigerije bilo da je Srbija značajna i prijateljska zemlja, ambasada je ponovo otvorena, te se nada i da će naši odnosi krenuti uzlaznom linijom. Prijateljstvo naših zemalja, kako je naglasio, datira još iz šezdesetih godina prošlog veka i zajedničkih stremljenja u okviru pokreta nesvrstanih.
Ambasador Nigerije je primetio da su Srbija i Nigerija potpisale značajan broj dokumenata o saradnji ali da neki od tih dokumenata nisu ratifikovani, što bi, po njegovom mišljenju, po ratifikaciji, ubrzalo procese saradnje dve zemlje.
Predsednik Narodne skupštine je, govoreći o potrebi bliže parlamentarne saradnje, uputio poziv predsedniku Predstavničkog doma parlamenta Nigerije da poseti Srbiju, što je nigerijska strana prihvatila sa zadovoljstvom, uz ponovljenu konstataciju da postoje uslovi za saradnju na svim nivoima, u okviru koje je, kako je istakao ambasador Koko, u toku pronalaženje odgovarajućeg srpskog partnera za Ministarstvo energetike Nigerije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5