9. oktobar 2012. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom Egipta u Srbiji

9. oktobar 2012. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa ambasadorom Egipta u Srbiji

Utorak, 9. oktobar 2012.

Predsednik Narodne skupštine primio ambasadora Egipta u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović pimio je Nj.E. Alija Galala Abdila Aziza Mohameda Basjunia, ambasadora Egipta.


Ambasador Basjuni uputio je predsedniku Stefanoviću najlepše želje za uspeh u radu ocenivši da su odnosi dve zemlje prijateljski i istorijski i da je Egipat na njih ponosan. Proširenje okvira postojeće saradnje, posebno parlamentarne trebalo bi da naše odnose zadrži u dobrom pravcu, konstatovao je ambasador Basjuni i naglasio da se nada da će parlamentarna razmena biti nastavljena i u buduće pošto Egipat uvoji novi Ustav i pošto se izabere novi parlament.
Posle revolucije u januaru prošle godine Egipat je otvorio novu stranicu istorije i stvara novu državu zasnovanu na vladavini prava poštojući sve od ranije prihvaćene narodne obaveze, rekao je ambasador Basjuni i obavestio predsednika Stefanovića o aktulenim pripremama i izradi nacrta egipatskog ustava koji će se, kako se nada, naći pred građanima Egipta. Basjuni je ocenio da revolucija nije ugrozila temelje države iako su temeljne reforme neophodne.
Predsednik NSRS Nebojša Stefanović se zahvalio na dobrim željama i oceio da su odnosi dve zemlje uvek bili odlični jer, kako je rekao, postoji bliskost naših naroda. Stefanović je dodao kako bi trebalo iskoristiti povopljnu klimu i posle revolucije u Egiptu, odnosno posle promena u Srbiji proširiti okvire postojeće saradnje, posebno kada je u pitanju ekonomija.
Dve zemlje karakterišu slični problemi, iako u Srbiji nije bilo revolucije ali kako smatra Stefanović, neke od promena koje su na putu u našoj zemlji moraju se oceniti kao revolucionarne.
Zajednički je ocenjeno da bi u narednom periodu kroz česte kontakte i usaglašavanje stavova, privremeno usporavanje odnosa izazvano revolucijom u Egiptom i izbornim procesom u Srbiji, mogao biti prevaziđen a odnosi dve zemlje ponovo bliski i unapređeni.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1