21. novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine i šef UNMIK-a na KiM

21. novembar 2012. Predsednik Narodne skupštine i šef UNMIK-a na KiM

Sreda, 21. novembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine primio šefa UNMIK-a na KiM

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, mr Nebojša Stefanović, primio je Nj.E. Farida Zarifa, specijalnog predstavnika generalnog sekretara UN i šefa UNMIK-a na KiM.


Šef UNMIK-a se zahvalio na prijemu i čestitao na izboru predsedniku Narodne skupštine. Obavestio je o akivnostima na terenu, ocenivši da se situacija drastično promenila od početka primene Rezolucije 1244 SB UN. Ocenio je da je osnovna uloga UN MIK-a u korišćenju mogućnosti za prevazilaženje krize, te da je ova misija, pre svega, usmerena pre svega na traženju prostora za sopstveni uticaj, radi obezbeđivanja stabilnosti na terenu, zaštiti srpske manjine, borbi protiv diskriminacije, u čemu se redovno obraćaju i vrše uticaj preko EULEKS-a i KFOR-a. Preneo je da je u prethodnom periodu postojala snažnija podrška novog specijalnog predstavnika EU, kao i da je posredovanje drugih međunarodnih institucija neophodno, s obzirom na uzak manevarski prostor UNMIK-a, pošto prištinske institucije više ne prihvataju mandat ove misije. Pozdravio je konstruktivno postavljanje naše strane povodom ovih pitanja i preneo da UNMIK ulaže značajne napore kako bi Priština promenila svoj odnos prema severu Kosova. Upozorio je da prištinska strana treba da prođe kanal za komunikaciju sa UNMIK-om i ocenio da treba da uloži napor kako bi prištinsko rukovodstvo bilo prihvatljiv sagovornik Beograda. Posebno je ukazao da bi od izuzetnog značaja za povoljan razvoj situacije bila percepcija stanovništva severa Kosova o tome da su njihovi interesi neposredno uključeni u platformu Beograda i u tom kontekstu se povoljno izrazio o posetama šefa Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Aleksandra Vulina, severu Kosova.

Predsednik Stefanović se zahvalio na pruženim informacijama i podvukao interes naše strane za ulogu UN u rešavanju pitanja Kosova i Metohije. Ocenio je da je UNMIK značajan faktor stabilnosti, te je upoznato specijalnog predstavnika Zarifa o informacijama naše strane o ugroženosti bezbednosti srpske zajednice, što onemogućava mogućnost povratka raseljenih lica.

Specijalni predstavnik Zarif je ponovio stav o doslednom zalaganju Misije UN za poštovanje principa, te da su preko niza izveštaja relevantnih međunarodnih organizacija svi relevantni akteri vrlo dobro upoznati sa situacijomna terenu i objektivnim razlozima za zabrinutost Srbije. Saglasio se sa stavom da je situacija u pogledu funkcionisanja institucija Prištine dugoročno neodrživa i da će u predstojećem periodu Misija UN procenjivati situaciju prvenstveno na osnovu rezultata u domenu poštovanja i unapređenja ljudskih prava.

Zajednički je konstatovano da je neophodno da se saradnja i redovne komunikacije intenziviraju.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5