16. maj 2023. Predsednik Narodne na održavanju posebne sednice Parlamenta Republike Azerbejdžan

16. maj 2023. Predsednik Narodne na održavanju posebne sednice Parlamenta Republike Azerbejdžan

Utorak, 16. maj 2023.

Predsednik Narodne skupštine na posebnoj sednici Mili Medžlisa: Azerbejdžan i Srbija zajedno u odbrani međunarodnog prava

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić boravio je danas u Bakuu, povodom održavanja posebne sednice Parlamenta Republike Azerbejdžan (Mili Medžlisa), posvećene stogodišnjici rođenja bivšeg predsednika Azerbejdžana Hejdara Alijeva.


Tokom obraćanja na pomenutoj sednici, predsednik NS RS iskazao je poštovanje prema rezultatima koje je, vodeći svoju državu i narod, postigao Hejdar Alijev, posebno kada je reč o sticanju nezavisnosti, očuvanju stabilnosti i ekonomskom preporodu Azerbejdžana. Poručio je da Azerbejdžan i danas beleži dinamičan razvoj u svim oblastima, čemu je svedok i R. Srbija. „Naše dve zemlje veže mnogo toga: tradicionalno prijateljstvo, strateško partnerstvo, a pre svega – principijelno zalaganje za poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih država. Po ovom pitanju, Srbija i Azerbejdžan u međunarodnoj areni stoje jedinstveno, poštujući povelju UN i međunarodno javnopravne norme zasnovane upravo na poretku UN“, poručio je dr Orlić.

Predsednik NS RS imao je priliku da se sastane sa domaćinom skupa, predsednicom Parlamenta Republike Azerbejdžan Sahibom Gafarovom, na čiji poziv i boravi u Bakuu.

Sagovornici su zajednički konstatovali da su odnosi dve zemlje na najvišem nivou ikada, te da su zasnovani na uzajamnom poštovanju i poverenju dvojice lidera, predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića i predsednika R. Azerbejdžan Ilhama Alijeva. Snaženju bilateralnih odnosa i unapređenju sveukupne saradnje, kako su konstatovali, doprinosi i jačanje veza između parlamenata na svim nivoima, kao i na međunarodnom planu. S tim u vezi, dr Orlić je iskazao zadovoljstvo zbog najavljene posete predsednice Gafarove Beogradu.

Tokom sastanka je još jednom potvrđen principijelan stav R. Azerbejdžan i ponovljena uzajamna podrška primeni principa međunarodnog javnog prava. „Naše dve zemlje dele iste vrednosti i stoje na istoj strani kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta svih zemalja članica UN, pa tako i R. Srbije, bez obzira na sve izazove sa kojima se danas suočava svet“, poručila je predsednica Mili Medžlisa, na čemu je dr Orlić zahvalio. „R. Srbija veoma ceni podršku R. Azerbejdžan, još jednom potvrđenu i glasanjem u Savetu Evrope. Ovaj čin smatramo dokazom iskrenog prijateljstva i snažnog partnerstva, na koje ćemo uvek biti spremni da uzvratimo“, poručio je predsednik NS RS.

Tokom sastanka je bilo reči o jačanju saradnje u svim oblastima od interesa, prvenstveno u sferi ekonomije u kojoj R. Srbija beleži istorijske rezultate, kao i kada je reč o energetici i poljoprivredi.

Na posebnoj sednici Mili Medžlisa učešće je uzeo veliki broj predsednika parlamenata i šefova međunarodnih parlamentarnih organizacija, koji su, polaganjem venaca, odali počast azerbejdžanskom nacionalnom vođi, i sa kojima je predsednik NS RS imao priliku za susret na marginama skupa.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1