22. novembar 2012. Predsednik Stefanović u razgovoru sa ambasadorom Devenportom

22. novembar 2012. Predsednik Stefanović u razgovoru sa ambasadorom Devenportom

Četvrtak, 22. novembar 2012.

Predsednik Narodne skupštine mr Nebojša Stefanović primio ambasadora Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Nj. E. Majkla Devenporta

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je ambasadora Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Nj. E. Majkla Devenporta, na njegov zahtev.


Na početku susreta je zajednički konstatovano da se međuparlamentarna saradnja Srbije i Velike Britanije intenzivira u vreme značajnih godišnjica. Naime, ove godine se navršava 175 godina od uspostavljanja prve diplomatske misije Velike Britanije u Srbiji a sledeće godine se obeležava 150 godina od uspostavljanja misije Srbije u Britaniji.
Predsednik NS RS Nebojša Stefanović je sa zadovoljstvom konstatovao da je nedavni susret sa britanskom parlamentarnom delegacijom na sastanku Interparlamentarne Unije u Kvebeku predstavljao odličnu priliku za razmenu mišljenja ali i proširenje okvira postojeće međuparlamentarne saradnje.
Ambasador Devenport je istakao da će predstojeća poseta predsednika Narodne skupštine Velikoj Britaniji i poseta predstavnika svih partija britanskog parlamenta Beogradu okvirno predviđena za mart sledeće godine poslužiti daljem intenziviranju međusobnih odnosa u okviru bilateralne saradnje, pored one koja se odvija na nivou evro-integracija Srbije.
Predsednik Stefanović je istakao da Narodna kupština, ali i svi relevatni subjekti izvršne vlasti insistiraju na regionalnoj saradnji, kao i da je u proteklom periodu imao prilike da se više puta sretne sa predstavnicima parlamenata Bosne i Hercegovine i Crne Gore očekujući realizaciju inicijativa za posete Sarajevu, Banja Luci i Podgorici, očekujući takođe i posete zvaničnika zemalja regiona Beogradu. Srbija želi da inicira projekte saradnje u regionu jer, kako smatra Stefanović, uz minimum zajedničkih interesa postoji mogućnost izlaska na treća tržišta u ekonomskom pogledu, ali takođe i u okviru učešća u međunarodnim organizacijama.
Stefanović je naglasio da, sa druge strane, odluka Haškog tribunala u slučaju hrvatskih generala nije doprinela poboljšanju odnosa sa Hrvatskom niti pomirenju u regionu. Bez obzira na odluku suda, Srbija smatra da bi Hrvatska trebalo više da učini na povratsku prognanih, na poštovanju i zaštiti građanskih i ljudskih prava Srba iz Hrvatske kao i u pogledu odgovornosti na nesumnjive zločine počinjene u ratnim operacijama hrvatske vojske u akcijama „Bljesak“ i „Oluja“, zaključivši da proteklih meseci nije bilo pozitivnih gestova hrvatskih vlasti u odnosu na zvanični Beograd.
Ambasador Devenport je rekao da je i sam iznenađen razlikom između presude sudskog i žalbenog veća presudom tribunala u slučaju Markač i Gotovina, ali da se odluka suda mora poštovati. Ambasador Devenport je izrazio nadu da ni druge moguće odluke Haškog tribunala neće izazvati negativne posledice po dijalog Beograda i Prištine.
Predsednik Stefanović je upoznao sagovornika sa agendom u radu Narodne skupšine, prvenstveno u obezbeđivanju kvalitetne rasprave i razvoja procedura što će omogućiti kvalitetnu zakonodavnu aktivnost, kao i dosledniju primenu usvojenih zakona.
Sagovornici su se složili da je potrebno sistematičnije promovisati Srbiju u javnom mnjenju Velike Britanije, pre svega radi daljeg razvoja ekonomske i kulturne saradnje, ali i radi stvaranja povoljnog konteksta za dalje ukupno unapređenje odnosa.

Napomena:

Iz kabineta predsednika Narodne skupštine greškom je objavljena nepotpuna i delimično netačna informacija sa sastanka sa Nj.E. Majklom Devenportom, pa se ovim putem izvinjavamo za učinjen propust.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 25. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja