16. oktobar 2013.  Predsednik Narodne skupštine i predsednik Republike Hrvatske razgovarali u Domu Narodne skupštine

16. oktobar 2013. Predsednik Narodne skupštine i predsednik Republike Hrvatske razgovarali u Domu Narodne skupštine

Sreda, 16. oktobar 2013.

Predsednik Narodne skupštine i predsednik Republike Hrvatske razgovarali u Domu Narodne skupštine

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio je u Domu Narodne skupštine predsednika Republike Hrvatske Iva Josipovića.


Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović je na početku susreta ocenio da se ukupni odnosi dve države kreću u boljem pravcu. Kada je u pitanju parlamentarna saradnja i kontakti, Stefanović je napomenuo nekoliko susreta sa predsednikom hrvatskog Sabora, Josipom Lekom, sa kojim je imao otvorene i konstruktivne razgovore na marginama regionalnih inicijativa. Naglasivši potrebu produbljenja parlamentarne saradnje, Stefanović je posebno pomenuo poslaničke grupe prijateljstva, ali i saradnju odbora, posebno kada je u pitanju prenošenje iskustava u procesima evrointegracija. Stefanović je naglasio aktivnu ulogu parlamenta u predstojećem periodu.
Predsednik Narodne skupštine je istao značaj bilateralne saradnje za ukupnu regionalnu stabilnost, posebno kroz razvoj ekonomskih odnosa, a takođe je izrazio nadu u veći obim srpskih investicija u Hrvatsku, pri čemu je naglasio ulogu političkih odnosa u stvaranju okvira za preduzetništvo. Predsednik Stefanović je pozdravio spremnost na otvoren dijalog oko spornih pitanja i izrazio zabrinutost povodom nedavnih incidenata u pogledu položaja srpske nacionalne manjine, zamolivši predsednika Josipovića za lični uticaj u cilju poštovanja prava nacionalnih manjina, u skladu sa ustavom Hrvatske i njenim važećim zakonima. U tom kontekstu ukazao je na široka prava koja nacionalne manjine uživaju u Srbiji.
Izražavajući čast i zadovoljstvo povodom posete, predsednik Hrvatske Josipović se saglasio sa stavom okretanja prema budućnosti, primetivši da nam je istorija zajednička u kojoj je bilo teških ali i lepih trenutaka.
Josipović je istakao da deli zabrinutost u pogledu položaja srpske zajednice u Hrvatskoj, zbog poštovanja ljudskih i manjinskih prava ali i zbog hrvatskog društva koje je otvoreno i demokratsko, ocenivši da je incident izazvala glasna ali mala grupa sa specifičnim položajem u hrvatskom društvu, te da većina građana Hrvatske poštuje ljudska prava, kao i da vlada Hrvatske bezrezervno stoji na stavu njihovog poštovanja.
U rešavanju otvorenih pritanja Josipović je konstatovao da su neka od njih već rešena ali i da je potrebno više političke hrabrosti da bi se čitav proces ubrzao. Ocenio je da je upućenost i interes obe strane, a posebno u ekonomskoj sferi najbolja garancija uspešnog razvoja odnosa u budućnosti pri čemu je naglasio regionalni okvir ekonomske saradnje.
Predsednik Hrvatske je konstatovao da je od izuzetnog značaja borba protiv međunarodnog organizovanog kriminala.
Josipović je takođe konstatovao da u ukupnim odnosima Srbije i Hrvatske kulturna saradnja prednjači.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja