18. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine i predsednici poslaničkih grupa u razgovoru sa komesarom Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku

18. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine i predsednici poslaničkih grupa u razgovoru sa komesarom Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku

Četvrtak, 18. jul 2013.

Predsednik Narodne skupštine i predsednici poslaničkih grupa razgovarali sa komesarom Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović i predsednici poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini razgovarali su sa komesarom Evropske komisije za proširenje i susedsku politiku Štefanom Fileom. Sastanku je prisustvovao i ambasador Vensan Dežer, šef delegacije Evropske unije u Srbiji.


Predsednik Narodne skupštine je, izrazivši zadovoljstvo zbog posete komesara Filea, naglasio da je susret sa predsednicima poslaničkih grupa značajan ne samo za parlament već i za građane Srbije koji će, kako je rekao, u narednom periodu imati prilike da se upoznaju sa onim što će se dešavati u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom. Stefanović se zahvalio Fileu na principijelnoj podršci da Srbija započne proces pregovaranja o pristupanju, naglasivši da je njegva pomoć bila dragocena. Predstavivši predsednike poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini, Stefanović je naglasio da je ovo odlična prilika za otvoreni dijalog o svim pitanjima vezanim za sam proces.

Zahvalivši se na prilici da se obrati šefovima poslaničkih grupa, komesar Evropske komisije za proširenje je dodao da se radi o važnom segmentu njegove posete Srbiji, zbog mogućnosti interakcije i razmene mišljenja o najvažnijim pitanjima. File je posebno naglasio dva, prema njemu, važna pitanja: ulogu parlamenta u pregovaračkom procesu, koju vidi kao šansu da ojača svoju poziciju, jer će Narodna skupština, kao najvažnija institucija jačati svoj kredibilitet. Drugi važan cilj treba da bude otvorenost pregovora za sve značajne činoice u društvu. File je dodao da postoje različiti modeli vođenja pregovora, ali da po njegovom mišljenju oni treba da budu otvoreni za sve građane, kao i da u sam proces treba uključiti predstavnike građanskog društva. Komesar za proširenje Evropske unije je preporučio da proces bude tako osmišljen da izabrani političari mogu govoriti o konkretnim rezultatima i dostignućima, umesto da se on predstavi kao skup zahteva koje nameće Brisel i koji zahtevaju donošenje teških odluka i stvaraju poteškoće koje će nestati kada se uđe u Evropsku uniju. File je preporučio da se koriste sva poglavlja pregovora kao mogućnost da se pokaže kako se tokom procesa život građana značajno poboljšava, da se sve menja na bolje.

Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona Srbije, Vladimir Ilić je rekao da se njegova stranka od početka zalaže za evropske integracije. Ilić je izrazio uverenje da će parlament u ovom sazivu u punom kapacitetu podržati taj proces, imajući u vidu većinsku podršku sada ali i u buduće. Šef poslaničke grupe Ujedinjenih regiona je ocenio da je pitanje evropskih intergacija do sada više puta politički zlopupotrebljavano, posebno u izbornim kampanjama, kao i da građani nisu imali prilike da se upoznaju sa realnostima samog procesa, ali da su se konačno stekli uslovi da se takav odnos promeni i da se evropske integracije ne koriste u dnevno političke svrhe. Ilić je zaključio da je parlament spreman da se veliki posao pred nama iznese do kraja.

Zamenik šefa poslaničke grupe Demokratske stranke, Janko Veselinović je izrazio zadovoljstvo zbog mogućnosti da se otvoreno razgovara i citirao nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića koji je naš položaj prema Evropskoj uniji uporedio sa brodom u koji ulazi voda i koji nije baš stabilan, ali da, ukoliko izbacujemo vodu, on može stabilnije da zapolovi prema Evropskoj uniji. Veselinović je dodao da Demokratska stranka daje podršku procesu integracija ali da je to pitanje na kome treba da se postigne konsenzus naglasivši da je potrebno i da Vlada bude odgovorna, da su neophodni nezavisno sudstvo i mediji. Veselinović je takođe rekao da je primena zakona veći problem od njegovog donošenja i da se nadzorna uloga parlamenta mora biti značajnija i dodao da će se njegova stranka zalagati da se evropske vrednosti dosledno sprovode čime će se povećati i poverenje građana.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić izneo je stav da njegova stranka smatra da će sve vreme nad pregovorima biti nadneta senka neizvesnosti pitanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, dodajući da će u stvari 35. poglavlje pregovora biti posvećeno pregovorima Beograda i Prištine. Samardžić je ocenio da je cilj u pregovorima apstraktan a sam proces neizvestan, predloživši da se je trenutak da se pristupi pragmatičnijem i realnijem planu u kome će biti sadržani manje ambiciozni programi.

Veroljub Arsić, šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke je rekao da smatra da nam predstoji ozbiljan rad u dva pravca. Jedan je, prema njegovim rečima, sprovođenje Briselskog sporazuma, poštojući, kako je rekao, sve ono što je i ranije dogovoreno, dokazujući time obiljnost i snagu pregovaračke pozicije. Drugi pravac, nastavio je Arsić, predstavlja usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije, ocenivši da taj proces nije važan samo zbog Evropskih integracija, već i zbog građana Srbije i započetog procesa reformi.

Milorad Mijatović, šef poslaničke grupe Socijaldemokratske partije je potsetio na trenutak ukidanja viznog režima za građane Srbije, ocenivši da je tada potvrđena opredeljenost Evropske unije za Srbiju u Evropi. Mijatović je dodao da je njehova stranka zainteresovana da se pregovori što pre završe i da Srbija pristupi Evropskoj uniji, da u našoj zemlji zažive standardi Evropske unije što će od Srbije načiniti uređenu zemlju, zaključivši da smo evropljani i da se tako i osećamo.

Balint Pastor, šef poslaničke grupe Saveza vojvođanskih Mađara rekao je da njegova stranka podržava evropske integracije potsetivši da je, iako je predstavnik pozicione stranke, čestitao Vladi na pokazanj hrabrosti u proteklih godinu dana i ocenio da će ta hrabrost biti prisutna i ubuduće. Pastor je izrazio nadu da će parlament uticati na tok pregovora i posebno pomenuo značaj pitanja nacionalnih manjina u pregovorima, kako je predviđeno dokumentima iz Kopenhagena, kao i vladavine prava, odnosno otvoreno pitanje prava stranaca na kupovinu poljoprivrednog zemljišta u Srbiji. Pastor je ocenio da bi Srbija i Evropska unija trebalo da pronađu rešenja koja se tiču zaštite poljoprivrednih proizvođača.

Dubravka Filipovski, zamenik predsednika poslaničke grupe Nova Srbija rekla je da su građani Srbije svesni važnosti ovog trenutka i dodala kako očekuje da će u procesu pregovaranja Narodna skupština imati značajnu ulogu. Filipovski je postavila i konkretno pitanje o sledećem, važnom koraku koji treba da preduzmemo kada su u pitanju evropske integracije.

Dušan Petrović, šef poslaničke grupe „Zajedno za Srbiju“ potvrdio je da je velika većina poslanika u parlamentu za evropski put i dodao kako se njegova poslanička grupa za to zalaže već 25 godina. Petrović je rekao da ikao se radi o opozicionoj stranci, „Zajedno za Srbiju“ podržava evropsku politiku vlade. Petrović je naglasio da je jedan od prioriteta spoljne politike regionalna saradnja i regionalne inicijative, ocenivši da bismo u ne tako dalekoj budućnosti mogli da budemo zajedno u Evropskoj uniji.

Nenad Milić, zemenik predsednika poslaničke grupe Liberalno demokratske partije, zahvalio se na prilici za otvoreni dijalog, izrazio podršku evropskoj politici i ocenio da je ona jedini put napred za Srbiju.

Branko Ružić, predsednik poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije je rekao da je većina političkih opcija u Srbiji zaista opredeljena za Evropske integracije. Ružić je posebno naglasio značaj Briselskog sprazuma i ulogu predsednika Vlade Ivice Dačića i prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića u tom procesu. Šef poslaničke grupe Socijalističke partije je naglasio značaj tog sporazuma koji je priznat u Evropskoj uniji, kao i značaj početka pregovora, na čemu se posebno zahvalio komesaru Fileu i Evropskoj uniji. Ružić je dodao da Srbija shvata kako je evropski put pun izazova ali da vreme koje će biti potrebno da se on pređe, zavisi od nas samih.

Odgovarajući na izlaganja šefova poslaničkih grupa, komesar File je reako da je najvažnije u ovom trenutku da parlament pošalje jasnu poruku Vladi da se što pre formira pregovarački tim i da se imenuje šef tog tima, dodavši da proces „snimanja“ stanja započinje u septembru. File je ohrabrio poslanike da učestvuju u planiranju i radu rekavši da je posao parlamenta ogroman, jer je potrebno da se usvoji veliki broj zakona. Direktive, nastavio je File, treba da se prevedu u takve zakone koji će najviše koristiti građanima Srbije. Sam proces treba da bude otvoren prema javnosti i u njega treba da budu uključeni predstavici civilnog društva, rekao je File i dodao kako ćemo sami definisati brzinu procesa koji takođe treba koristiti za jačanje regionalne saradnje.

Kada su u pitanju poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pitanja pravosuđa, pravde, slobode i sigurnosti, evropski komesar je rekao da ova poglavlja imaju najveći potencijal za transformaciju, kao i da je Evropskoj uniji stalo da posmatra kako se sprovode zakoni i akcioni planovi.

Odgovarajući na pitanje o teritorijalnom integritetu i suverenitetu i samoj perspektivi ulaska u Evropsku uniju, File je rekao da globalizacija čini zemlje međuzavisnima ali da je na malim zemljama da pronađu načine međusobne saradnje, ocenjujući da što smo duže van Evropske unije, teže je odupreti se procesu u kome velike zemlje realizuju svoje interese. Što se samog članstva u Evropskoj uniji tiče, File je rekao da to nije udaljen cilj i da je sasvim jasno da proces vodi do ulaska u Evropsku uniju a da ćemo brzinu i vremenski okvir odrediti sami.

Evropski komesar je naglasio da je jedini način da se uđe u Evropsku uniju dokazivanje kredibiliteta zemlje koja će pokazati da će svojim ulaskom ojačati uniju.

Kada je u pitanju poglavlje 35, File je rekao da se ne radi o specifičnom pglavlju koje se odnosi na Kosovo i da se njime ne menjaju, kako je rekao, pravila igre. Deo tog poglavlja koje se odnosi na „ostala pitanja“ predstavljaće upravo odnos prema upravljanju i sprovođenju onoga što je proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine. File je zaključio da Evropska unija nema nameru da nas primorava da radimo bilo šta što je izvan procesa harmonizacije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5