21. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa  novoimenovanim ambasador Republike Finske u Republici Srbiji

21. septembar 2023. Predsednik Narodne skupštine u razgovoru sa novoimenovanim ambasador Republike Finske u Republici Srbiji

Četvrtak, 21. septembar 2023.

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić razgovarao sa novoimenovanim ambasadorom Republike Finske u Republici Srbiji

Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa novoimenovanim ambasadorom Republike Finske u Republici Srbiji Nj. E. Niklasom Lindkvistom, kome je poželeo dobrodošlicu i uspešan mandat.


Dvojica sagovornika su razgovarala o mogućnostima za unapređenje saradnje, posebno kad je u pitanju povećanje obima spoljnotrgovinske razmene i investicija finskih kompanija.

Dr Orlić je istakao da su mir i stabilnost čitavog regiona, kao preduslov za svaki razvoj, osnovni elementi politike koju Srbija vodi.

„Situacija na Kosovu i Metohiji je izuzetno teška. Svakog dana imamo nove primere nasilja koje Kurti sprovodi nad Srbima – od otvorenih fizičkih napada na Srbe i njihovog hapšenja bez ikakvog pravnog osnova, do kidnapovanja ljudi i otimanja imovine, uz kršenje svih sporazuma i uništavanje dijaloga. I u izjavi Ž. Borela se kaže da su Kurtijeve aktivnosti u direktnoj suprotnosti sa vladavinom prava i da ovo ogoljeno nasilje mora da prestane. Zato je važno da se ne uspostavlja veštačka ravnoteža, pozivanjem „obe strane na smanjivanje tenzija“, kada se zna da postoji samo jedan generator problema i nasilja na Kosovu i Metohiji“, poručio je dr Orlić.

Predsednik Narodne skupštine dr Orlić istakao je da Srbija ima jasnu i dokazanu poziciju poštovanja principa međunarodnog javnog prava i Povelje UN.

„O tome predsednik Srbije Aleksandar Vučić govori sa svetskim zvaničnicima u Njujorku, a danas se obraća i Generalnoj skupštini UN. Govoriće o principima međunarodnog prava u koje se danas zaklinju svi, a te principe su prekršili na najteži način kad je naša zemlja u pitanju. Predsednika Srbije će čuti čitav svet, a sa pažnjom će to da prati i cela Srbija. Naš narod je ponosan na svog predsednika i na našu slobodnu i suverenu državnu politiku“, naglasio je dr Orlić.

Ambasador Lindkvist je zahvalio predsedniku Narodne skupštine na svim informacijama o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji, istakavši da je za njegovu zemlju stabilost Zapadnog Balkana veoma važna, kao i da Finska u potpunosti podržava izjavu visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Ž. Borela upućenu stranama, koja odražava stav svih država članica EU. Dodao je i da Finska u potpunosti podržava proces evropskih integracija Srbije i istakao značaj saradnje u oblastima održive ekonomije i zelene energije, kulture, obrazovanja, ali i u drugim oblastima od obostranog značaja.

Sagovornici su se složili da bi u predstojećem periodu trebalo udruženim naporima raditi na unapređenju saradnje Srbije i Finske, a dr Orlić je istakao spremnost Narodne skupštine da pruži svoj doprinos daljem razvoju saradnje u različitim oblastima od obostranog značaja.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 21. septembar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Finske u Republici Srbiji 21.09.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31