17. septembar 2013. Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović

17. septembar 2013. Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović

Utorak, 17. septembar 2013.

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović razgovarao u Beču sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beču sa državnim sekretarom u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Rajnholdom Lopatkom. Glavne teme razgovora bile su unapređenje saradnje dve zemlje, dalja pomoć Austrije u evropskoj integraciji Srbije i podrška u primeni Briselskog sporazuma.


Predsednik Stefanović je u razgovoru sa Lopatkom zahvalio na principijelnoj podršci evropskom putu Srbije i svim reformama koja Srbija sprovodi, posebno u oblasti borbe protiv korupcije, kriminala, kao i u oblasti ekonomije. Rekao je da očekuje podršku Austrije u sprovođenju Briselskog sporazuma na teritoriji Kosova i Metohiji, kao i podršku Srbima, koji tamo žive.

Stefanovićje sa austrijskim zvaničnicima razgovarao i o mogućnostima da se unaprede međusobne investicije, pre svega austrijske u Srbiju, kao i da se ojača rad malih i srednjih preduzeća, pošto je to model koji je u Austriji bio veoma uspešan. Takođe je izrazio zahvalnost za sve dosadašnje investicije Austrije u Srbiju. Tokom razgovora, istaknuta je dobra saradnja između dve privredne komore, kao i buduća saradnja koja će se ostvarivati na državnom nivou.

Predsednik Stefanović je upoznao Lopatku i sa aktuelnom situacijom u Srbiji, kao i sa promenama koje su usledile rekonstrukcijom vlade, planovima države vezanim za evropske integracije, kao i radom Parlamenta i skupštinskih odbora, koji će u narednom periodu kontrolisati proces evropskih integracija. On je istakao da će parlament raditi na stvaranju zakonodavnog okvira i nultoj toleranciji u borbi protiv korupcije i kriminala, ali i stvaranju dobrih poslovnih okvira koji će omogućiti da investitori slobodno dolaze u Srbiju.

Dr Nebojša Stefanović je sa Rajnholdom Lopatkom razgovarao i o položaju srpske zajednice u Austriji. Istakao je da je Srbija u načelu zadovoljna načinom na koji je srpska zajednica zastupljena u Beču i Austriji, ali i da je potrebno unaprediti njen položaj, kako bi srpska zajednica dobila status autohtone manjine.
Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5