25. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio ministra spoljnih poslova Republike Litvanije i predsedavajućeg Ministarskog saveta EU Linasa Linkevičijusa

25. jul 2013. Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio ministra spoljnih poslova Republike Litvanije i predsedavajućeg Ministarskog saveta EU Linasa Linkevičijusa

Četvrtak, 25. jul 2013.

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio ministra spoljnih poslova Republike Litvanije i predsedavajućeg Ministarskog saveta EU Linasa Linkevičijusa

Predsednik Narodne skupštine dr Nebojša Stefanović primio je Nj.E. g. Linasa Linkevičijusa, ministra spoljnih poslova Republike Litvanije, predsedavajućeg Ministarskog saveta Evropske unije.


Predsednik Narodne skupštine se zahvalio šefu litvanske diplomatije na ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije Evropskoj uniji donetu u parlamentu te zemlje, što je predstavljalo značajan doprinos samoj odluci za početak pregovora. Stefanović je izrazio nadu da će litvansko šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, započeto u junu, biti uspešno i da će u tom periodu početi i pregovori Srbije o članstvu u Evropskoj uniji.

Predsednik Stefanović je potom obavestio Linkevičijusa o prioritetima rada Vlade i Narodne skupštine na pitanjima od najvećeg značaja za Srbiju rekavši da je posebno borba protiv korupcije dobila potvrdu i u Evropskoj komisiji i u nedavnoj izjavi komesara za proširenje, Štefana Filea, dodajući kakoje za očekivati da su prva poglavlja koja će biti otvorena u pregovorima, upravo poglavlja 23 i 24 koja se odnose na vladavinu prava, ljudska prava i reformu pravosuđa. Upravo su ta pitanja važna za Srbiju i to ne samo u okviru pregovora sa unijom, nastavio je Stefanović, već ona treba da omoguće i bolji život naših građana, i dodao da dostizanje standarda Evropske unije predstavlja mogućnost da se postignu ciljevi koji su zacrtani pre godinu dana.

Predsednik Narodne skupštine je takođe ocenio da ekonomska saradnja Srbije i Litvanije ima potencijal za dalji i brži razvoj, kao i ukupna bilateralna saradnja, uključujući političku i parlamenarnu saradnju. Iskustva koja Litvanija ima iz perioda kada je i sama bila zemlja kandidat, ali i kasnije, kao članica Evropske unije bi značajno pomogla Srbiji na njenom putu prema uniji, rekao je Stefanović.

Naš cilj je ulazak u Evropsku uniju do 2020. godine, konstatovao je predsednik Narodne skupštine i naveo da sve oblasti u kojima su započete reforme, harmonizaciju zakona i propisa sa evropskim, ocenjujući da nas očekuje naporan posao. Stefanović je obavestio Linkevičijusa o usponu regionalne saradnje, kao jednom od prioriteta spoljne politike Srbije, napominjući da je uloga Srbije u regionu u prethodnih godinu dana opšte ocenjena kao konstruktivna i značajna.

Kada je u pitanju Briselski sporazum, Stefanović je šefa litvanske diplomatije upoznao sa aktuelnim trenutkom samog procesa, ali je napomenuo da se srpska strana ne ograničava na pregovaranje već je posvećena ispunjavanju dogovorenog kao i da su rezultati naših napora proverljivi, iako se radi o teškim odlukama i mukotrpnom procesu. Predsedik Narodne skupštine posebno je pomenuo dogovor o predstojećim izborima na Kosovu, paniranim za početak novembra, uz konstataciju da Vlada idržava Srbija poziva Srbe sa Kosmeta da učestvuju na izborima, tim pre što svi koju su tamo rođeni imaju pravo glasa i mogu da glasaju.

Šef litvanske diplomatije Linkevičijus je odao priznanje na ozbiljnoj pripremi za pregovore sa Evropskom unijom i ocenio da se radi o specifičnom i veoma intenzivnom procesu, dodavši da je najbolji način saradnje u tom procesu direktan kontakt sa odgovarajućim odborima zemalja članica. Linkevičijus je rekao da će sa zadovoljstvom preneti da je iskazan interes za bližu bilateralnu saradnju dva parlamenta i konstatovao da je Litvaija „resetovala“ odnose sa Srbijom, veoma brzo ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju ostavivši po strani nerešena bilateralna pitanja zauzevši stav da su Zapadni Balkan i Srbija daleko važniji od otvorenih pitanja.

Linkevičijus je izrazio nadu da će Srbija započeti pregovore što pre, odnosno u vreme predsedavanja Litvanije Evropskom unijom koje ističe krajem decembra rekavši da je impresioniran stepenom pripremljenosti Srbije za otpočinjanje pregovora u svim poglavljima.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
sreda, 18. maj
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja