23. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa ambasadorom Republike Francuske Nj. E. Pjerom Košarom

23. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić sa ambasadorom Republike Francuske Nj. E. Pjerom Košarom

Petak, 23. septembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine Srbije sa ambasadorom Republike Francuske: Nastavljamo saradnju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Republike Francuske Nj. E. Pjerom Košarom. Kako je ocenio, tradicionalno bliski odnosi dve države su u stalnom napretku, prvenstveno zahvaljujući ličnim zalaganjima i prijateljstvu predsednika Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona.


Kada je reč o parlamentarnoj saradnji, dr Orlić je istakao da u Narodnoj skupštini Republike Srbije tradicionalno funkcioniše Poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom, koja je u prethodnom sazivu brojala gotovo 90 članova. „Uveren sam da će se u kratkom roku oformiti nova, koja da će biti podjednako brojna i aktivna“, rekao je predsednik Narodne skupštine.

Postojana saradnja između dve zemlje ogleda se, kako je podvukao predsednik Narodne skupštine, i kroz brojne zajedničke, kapitalne projekte koji umnogome pomažu ekonomski napredak naše zemlje, ali i čitavog regiona. „Pozdravljam sve dosadašnje, ali i buduće investicije iz Francuske i ističem da je Srbija najbolja zemlja za ulaganje u ovom delu Evrope“, poručio je dr Orlić, i dodao da je dobar dokaz tome inicijativa „Otvoreni Balkan“, koja je potekla upravo iz Srbije i od predsednika Vučića, i koja je značajna, ne samo za našu zemlju, već za sve države koje u njoj učestvuju.

Dr Orlić je istakao da je u teška i izazovna vremena mir najvažniji, i predstavlja preduslov za dalju saradnju i razvoj. S tim u vezi, podsetio je da je stav Srbije, po pitanju teritorijalnog integriteta bilo koje države, jasan, nedvosmislen i principijelan. „Srbija podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih država na svetu. To je stav koji je ponovio i predsednik Aleksandar Vučić obraćajući se u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, ali i u svakoj drugoj prilici. Principi međunarodnog prava gazili su se i 1999. i 2008. godine, a gaze se i danas. Nepoštovanje integriteta Srbije u slučaju KiM flagrantno je kršenje međunarodnog prava i temeljnih principa UN. Jasno saopštavamo stav da međunarodno pravo mora da se poštuje i na primeru Srbije i šaljemo poruku da nikakva stolica za tzv. „Kosovo“ u Ujedinjenim nacijama za nas ne dolazi u obzir“, podvukao je predsednik Narodne skupštine.

Dr Orlić je istakao da je dijalog između Beograda i Prištine u zastoju upravo zbog neodgovornog ponašanja prištinske strane koja krši sve dogovore, ignoriše sve obaveze i povlači jednostrane poteze koji direktno vode ka eskalaciji i ugrožavanju fizičke bezbednosti Srba na KiM. „I u ovim teškim uslovima i okolnostima ostaćemo privrženi dijalogu i traženju rešenja koje podrazumeva da se čuva mir za sve, i za Srbe i za Albance“, zaključio je dr Orlić.

Ambasador Košar je iskoristio priliku da dr Vladimiru Orliću i lično čestita na izboru za predsednika Narodne skupštine i izrazio zadovoljstvo povodom buduće saradnje.


Foto galerija


Video (1)

Petak, 23. septembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Francuske Republike u Republici Srbiji 23.09.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 10. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja