23. decembar 2022. Sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Alžira

23. decembar 2022. Sastanak predsednika Narodne skupštine sa ambasadorom Alžira

Petak, 23. decembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa ambasadorom Alžira

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir Nj. E. Fatahom Mahrazom o daljem jačanju bilateralnih odnosa, koji su ocenjeni kao tradicionalno dobri i prijateljski, i datiraju iz vremena borbe alžirskog naroda za nacionalno oslobođenje.


„O iskrenom prijateljstvu dva naroda svedoči činjenica da se ove godine obeležava 60. godišnjica od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Alžira“, poručio je predsednik NS RS.

Zahvalio je Alžiru na doslednom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije, kao i na podršci interesima Srbije u međunarodnim organizacijama. Situaciju na KiM ocenio je kao tešku i opasnu. „Ljude pritvaraju bez ikakvog dokaza, prebijaju, doslovno ih kidnapuju i porodice nemaju mogućnost da saznaju šta se sa njima dešava. Sa dugim cevima i oklopnim vozilima upadaju u srpske sredine, čime flagrantno krše sve sporazume, i na sve to objavljuju da imaju dugačke tajne spiskove za hapšenja. Zato je juče više od 10.000 Srba u mestu Rudare potpuno mirno izrazilo svoj protest, ne ugroziviši nikoga – oni traže prekid ugnjetavanja, poštovanje ljudskih prava koja bi trebalo da se garantuju svakom čoveku, a kao odgovor dobijaju pretnju od Kurtija da će mirne demonstracije prekinuti i po cenu ljudskih života. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je juče uputio poruku podrške, i to je poruka svih nas: svi smo uz svoj srpski narod“, rekao je predsednik NS RS, dodajući da Srbija nastavlja da se zalaže za dosledno poštovanje međunarodnog javnog prava i rezolucija UN, dok sa druge strane, „oni koji imaju primedbe na bilo šta navedeno, šalju poruku da za njih važi jedino pravo sile, a međunarodno pravo – ne postoji“.

Ambasador Mahraz istakao je da podrška Republici Srbiji po pitanju njenog teritorijalnog integriteta i suvereniteta proizilazi upravo iz principa poštovanja i odbrane međunarodnog javnog prava.

Sagovornici su tokom sastanka ocenili da će značajan doprinos saradnji dva parlamenta dati aktivnosti poslaničkih grupa prijateljstva, radnih tela i odbora, a posebno nastavak redovnih razmena poseta na najvišem nivou. S tim u vezi, dr Orlić izvestio je ambasadora Mahraza da je obnovio poziv predsedniku Nacionalne narodne skupštine Nj. E. Ibrahimu Bugaliju za posetu Republici Srbiji.

Ambasador Mahraz ukazao je na to da je Alžir najveći ekonomski partner Srbije u Africi, te da postoji dosta neiskorišćenih potencijala za jačanje privrednih i trgovinskih odnosa dve zemlje. Tokom sastanka je potvrđena spremnost obe strane za unapređenje saradnje u pomenutim oblastima u budućnosti.

Ambasador Mahraz je takođe govorio o mirovnim naporima koje Alžir ulaže u Africi i drugde u svetu, kako bi podržao pravičnost i doprineo rešavanju konflikata putem dijaloga i na miran način.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja