1. februar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini

1. februar 2023. Predsednik Narodne skupštine sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini

Sreda, 1. februar 2023.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa Kristijanom Šmitom

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa Kristijanom Šmitom, visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini.


Kako je tokom sastanka poručio dr Orlić, Republika Srbija pridaje veliki značaj odnosima sa BiH i opredeljena je za razvoj saradnje u svim oblastima, posebno kada je reč o realizaciji najvažnijih infrastrukturnih projekata i ekonomskoj saradnji. Istakao je da politiku mira, stabilnosti i progresa za sve u regionu država Srbija vodi bez izuzetka. „To je politika presednika Republike Aleksandra Vučića, a iza iste stoji i naša Narodna skupština, kao i Vlada Srbije“, poručio je dr Orlić.

Kristijan Šmit je pozdravio uspehe koje je Republika Srbija postigla kada je reč o ekonomiji, ocenjujući ih kao impresivan primer drugima. Takođe, ukazao je na značaj ekonomske saradnje i povezivanja, kao snažnog koraka napred ka evropskoj integraciji čitavog regiona. „Najznačajniji napredak dolazi kada radimo zajednički i progres koji smo mi postigli želimo svima u regionu“, poručio je dr Orlić. Kako je istakao, odnos Republike Srbije prema teritorijalnom integritetu BiH, odnosno poštovanju Dejtonskog sporazuma, poznat je i nepromenjen. „Za nas je ovo principijelno pitanje – Republika Srbija suverenitet i teritorijalni integritet drugih država poštuje bez izuzetka, i očekujemo da se isto poštuje i kada je reč o našoj zemlji“, rekao je dr Orlić.

Sagovornici su se, tokom razgovora o situaciji u regionu, saglasili da je očuvanje mira od presudnog značaja za sveukupni napredak Zapadnog Balkana i predstavlja svojevrsnu garanciju mladima za budućnost.


Foto galerija