23. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji

23. januar 2023. Predsednik Narodne skupštine šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji

Ponedeljak, 23. januar 2023.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije sa šefom Delegacije EU u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić sastao se danas sa ambasadorom Emanuelom Žiofreom, šefom Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, sa kojim je razgovarao o nastavku saradnje tokom 2023. godine, kao i ulozi Narodne skupštine u procesu evropskih integracija Srbije.


Sagovornici su takođe razgovarali o funkcionisanju demokratskih institucija, posebno Narodne skupštine u kontekstu saradnje sa Evropskim parlamentom, agendi zakonodavne reforme kao i o predstavljanju Godišnjeg izveštaja EU na plenarnoj sednici.

Predsednik NS RS je najavio da se početkom februara očekuje rasprava o zakonskim aktima koji se odnose na pravosuđe, a kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine. „Uveren sam da će usvajanje zakona doneti i zvanično priznanje ostvarenog napretka Srbije“, rekao je dr Orlić.

Ambasador Žiofre je naveo da Evropska unija Zapadni Balkan vidi kao deo svoje porodice, u okviru koje mesto svakako pripada i Republici Srbiji. „Želimo Srbiju unutar evropskog kluba jer može da umnogome doprinese i umnogome dobije. Članstvo Srbije je u najboljem interesu, kako vaših građana, tako i građana Evropske unije“, poručio je Žiofre. Dr Orlić je zahvalio na podršci koju Srbija ima na svom evropskom putu.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ambasador je pozdravio odgovoran i konstruktivni pristup Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, te istakao da je potpuna implementacija do sada postignutih dogovora od ključnog značaja, uključujući formiranje Zajednice srpskih opština.

Predsednik Narodne skupštine je istakao da bezbednost srpskog naroda na KiM, poštovanje potpisanih sporazuma i neodložno formiranje ZSO za Srbiju ostaju ključna pitanja za koja punu podršku očekuje od svih. „Bez realizacije pomenutog, dijalog i bilo kakvi potencijalni naredni dogovori gube smisao. Ozbiljan i odgovoran odnos prema ovim i svim drugim pitanjima – to je naša državna politika, politika mira, stabilnosti i dijaloga. Tu politiku u našoj zemlji predvodi predsednik Aleksandar Vučić, za nju je dobio mandat naroda, kao što je vodimo i mi u NS RS i kao što je vodi Vlada Srbije. Jasna je podrška naroda upravo toj politici i čoveku koji nosi pritisak svih ovih procesa i svih teških pitanja“, zaključio je dr Orlić.


Foto galerija


Video (1)

Ponedeljak, 23. januar 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa šefom Delegacije EU u Republici Srbiji 23.01.2023.