Petak, 6. maj 2005.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije razgovarao sa novinarima o procesu evropskih integracija

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Predrag Marković razgovarao je u petak, 06. maja 2005. godine, u hotelu «Palas», u Beogradu, sa predstavnicima medija na temu: «Uloga Parlamenta u procesu evropskih integracija».


Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije, Predrag Marković razgovarao je u petak, 06. maja 2005. godine, u hotelu «Palas», u Beogradu, sa predstavnicima medija na temu: «Uloga Parlamenta u procesu evropskih integracija». (Sastanak su organizovali Kancelarija Vlade Republike Srbije za pridruživanje Evropskoj uniji i fondacija Konrad Adenauer, u okviru zajedničkog projekta).

«Naophodno je da sarađujemo i tačno i precizno upoznamo sebe, političku elitu i građanstvo, šta je put ka Evropskoj uniji“ – istakao je Predsednik skupštine. „Pre svega taj put je dobrovoljan. Niko vas ne tera da idete u Evropsku uniju. Zato je ključni trenutak, kako je i istaknuto prilikom dobijanja pozitivne ocene Studije izvodljivosti, trenutak kada je Narodna skupština Republike Srbije donela Rezoluciju o pridruženju Evropskoj uniji», rekao je Marković. On je dodao da je ovo politički signal o dobrovoljnosti, za šta je neophodan politički konsenzus ali i institucionalni kapacitet jer je ovaj dokument rezultat rada same Skupštine odnosno Odbora za evropske integracije. «Simbolički, ova Rezolucija je doneta jednoglasno, neke stranke su tokom glasanja izašle i omogućile Srbiji pozitivan signal, ali su takođe sebi zadržale pravo da budu evroskeptici. Može se reći da u Srbiji danas nema nijedne ozbiljne političke stranke, koja je protivnik Evropske unije, ali ima evroskeptika i zato je neophodno da svi evroskeptici dobiju dovoljno argumenata za i protiv Evropske unije», istakao je Marković.

Svi standardi moraju biti ispunjeni i kod njihovog ispunjavanja nema improvizacije. «Za početak, moramo da postignemo, a nadam se i potpišemo dokument o većinskom konsenzusu. To je i prema skupštinskoj Rezoluciji obaveza svih institucija. Iako sada nema političkih stranaka koje su protivnici Evropske unije, ne znači da ih neće biti. Zato moramo da imamo obavezujuću formu, da ne bi bilo zloupotreba, jer ovaj posao ne može da uradi jedna vlada, jedna skupština, jedna partija, niti jedan čovek. To je proces koji traje», zaključio je Marković.

Osnovni zadatak Narodne skupštine Republike Srbije će u procesu integracija biti podizanje stučnih kapaciteta i postizanje što bolje efikasnosti, za šta je neophodna saradnja svih državnih institucija. Pored toga što je ocena o Studiji izvodljivosti pozitivna, ona je pre svega tačna. U njoj se nalazi tačan redosled obaveza koje Srbija treba da ispuni i njih se treba pridržavati. Da bi se ubrzala priprema zakona, rad Skupštine mora intenzivnije da se odvija u odborima. Odbori treba da rade na «pretresanju» i pripremi zakona, a pre svega Odbor za evropske integracije, kako bi zakonski akti bili usklađeni sa evropskim standardima. Da bi se to obezbedilo neophodno je donošenje Zakona o Narodnoj skupštini i promena Poslovnika, koji će omogućiti efikasniji rad Skupštine. Kada politički konsenzus postane vidljiv i kada počnu pregovori o potpisivanju Ugovora o stabilizaciji i pridruženju Evropskoj uniji, moguće je očekivati pristizanje investicija. Ispunjavanjem uslova Srbija stvara preduslove za investiranje.

Predsednik skupštine je ukazao na značajnu ulogu i odgovornost institucija, ali i medija, kako bi građani bili što bolje upoznati sa procesom integracija. Neophodno je sarađivati sa zemljama u regionu, koje su prošle proces priprema za priključenje Evropskoj uniji, preuzeti iskustva, donositi zakone i sprovoditi ih. «Ako Skupština pokaže tu spremnost, pre svega donošenjem Zakona o Narodnoj skupštini i promenom Poslovnika, ona će pomoći svim institucijama da efikasnije rade. Ako uspemo, znaćemo šta su naši potencijali i preferencijali i imaćemo proces u kome jedna institucija svojim radom ubrzava rad druge institucije».Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
petak, 1. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja