5. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran

5. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine sa ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran

Ponedeljak, 5. decembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić razgovarao je danas sa Hoseinom Amirom Abdolahianom, ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran, o daljem razvoju sveukupne saradnje, s posebnim fokusom na oblasti ekonomije, privrede i savremenih tehnologija.


Dr Orlić je izrazio zadovoljstvo zbog odličnih bilateralnih odnosa koji počivaju na međusobnom poštovanju i razumevanju. Posebno je zahvalio na poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše zemlje i nepriznavanju tzv. „Kosova“, čime IR Iran, kako je istakao, potvrđuje privrženost osnovnim principima međunarodnog javnog prava.

Ministar Abdolahian pozdravio je bliske i prijateljske veze dva naroda i izrazio spremnost za dalju saradnju sa Srbijom u svim sferama od obostranog interesa. Pozdravio je uravnoteženu spoljnu politiku koju vodi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i odlučnost kojom se bori za očuvanje nacionalnih i državnih interesa. Ponovio je da Iran, u skladu sa međunarodnim pravom i Poveljom UN, zadržava dosledan stav po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. „Kosova“.

Predsednik Narodne skupštine je, s tim u vezi, izvestio sagovornika o aktuelnim dešavanjima na KiM i novim kršenjima svih postignutih sporazuma. „Srbija snažno stoji uz svoj narod – ovu poruku predsednik Vučić ponovio je više puta, i uz njegove reči je čitava Srbija. Trpeći svakodnevni teror, otvoreno nasilje, fizičko, pravno i u svakom drugom smislu, Srbi na KiM se bukvalno bore za opstanak. Svaki potez Aljbina Kurtija i Prištine otkriva jasnu krajnju nameru – proterati srpski narod sa prostora KiM. To im nećemo dozvoliti“, poručio je dr Orlić, dodajući da se, uprkos nemogućim uslovima, zvanični Beograd bori da sačuva dijalog, stabilnost i mir za sve u regionu.

Sagovornici su tokom sastanka potvrdili značaj međuparlamentarne saradnje, kojoj će, kako su zajednički konstatovali, dodatni podsticaj dati i novoformirana Poslanička grupa prijateljstva sa IR Iran, ali i nastavak aktivnosti dva parlamenta na svim nivoima. Sastanku je prisustvovala i predsednica PGP sa Iranom Jasmina Karanac, koja je pozdravila goste i potvrdila spremnost za nastavak saradnje sa poslaničkom grupom prijateljstva u iranskom parlamentu.


Foto galerija


Video (1)

Ponedeljak, 5. decembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine sa ministrom spoljnih poslova Islamske Republike Iran 05.12.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31