Subota, 7. maj 2005.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije na Konferenciji predsednika Parlamenata Evropske Unije

Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, predvođena Predsednikom skupštine, Predragom Markovićem, boravila je u petak i subotu, 06. i 07. maja 2005. godine u Budimpešti.


Delegacija Narodne skupštine Republike Srbije, predvođena Predsednikom skupštine, Predragom Markovićem, boravila je u petak i subotu, 06. i 07. maja 2005. godine u Budimpešti. Na poziv predsednice Parlamenta Republike Mađarske, Katalin Sili, Predsednik Skupštine, učestvovao je na Konferenciji predsednika parlamenata Evropske unije i obratio se skupu u delu Konferencije posvećenom odnosima Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Predsedavajući ovog dela Konferencije, Predsednik Parlamenta Autrije, Andreas Kol, istakao je značaj jačanja bilateralne saradnje evropskih parlamenata, istakavši kao pozitivan primer, saradnju Narodne skupštine Republike Srbije i Parlamenta Republike Mađarske kroz razvoj specijalizovanih programa, kakav je Program za toleranciju.

U svom obraćanju kolegama, Predsednik skupštine, Predrag Marković govorio je o specifičnostima priključenja Srbije evropskim integracijama, naglasivši ulogu Narodne skupštine u dobijanju pozitivne ocene Studije izvodnjivosti, njenu efikasnost (donošenje 97 zakona u protekloj godini), kao i potrebu za daljim jačanjem Skupštine kao institucije, u smislu potrebe donošenja novog zakona o Narodnoj skupštini, koji bi promenom Poslovnika, omogućio efikasniji rad odbora na pripremi zakona i ubrzao proceduru njihovog donošenja. On je istakao da je Skupština Srbije donela Rezoluciju o pridruživanju Evropskoj uniji, čime je pokazala da postoji politička saglasnost i da u Srbiji nema protivnika Evropske unije.

Predsednik Marković istakao je rezultate rada Odbora za evropske integradije Narodne skupštine, ocenivši ih kao pozitivne, kako za razvoj bilateralnih odnosa, tako i za buduću pripremu i usklađivanje zakonskih akata sa standardima Evropske unije. On je naglasio da je proces koji čeka Srbiju na putu ka Evropskoj uniji veoma težak i da njega ne može obaviti jedna vlada i jedna skupština, ali da Srbija može da iskoristi iskustva zemalja iz regiona i tako ubrza proces približavanja zajednici evropskih naroda. On je istakao da se nada da će Srbija započeti pregovore o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u oktobru ove godine, kako je ocenio i Evropski komesar za proširenje Evropske unije, Oli Ren.

Govoreći o iskustvima zemalja iz regiona, Marković je naglasio da Srbija zna koliko je taj put težak i povremeno traumatičan i zato je pozvao na solidarnost i investicije u Srbiju, kako bismo kroz regionalnu saradnju, bez novih uslovljavanja, svi zajedno pomogli zemljama Zapadnog Balkana da što pre uđu u Evropsku uniju.

Zahvalivši se organizatoru na pozivu za učestvovanje na Konferenciji, Predsednik Marković je istakao važnost saradnje Narodne skupštine Republike Srbije sa Parlamentom Republike Mađarske, u okviru Programa za tolernaciju, najavivši održavanje Prvog omladinskog kampa tolerancije, koji će se održati u organizaciji Narodne skupštine, krajem maja 2005. godine, u Subotici, i koji će okupiti mlade iz Srbije i Mađarske, sa ciljem jačanja međuetničke saradnje i tolerancije.

Na Konferenciji predsednika parlamenata Evropske unije učestvovali su predsednici parlamenata 25 država članica Evropske unije, 4 država kandidata i država koje su dobile pozitivnu ocenu studije izvodljivosti. U delegaciji Predsednika Narodne skupštine Republike Srbije, bili su i Marko Danilović, sekretar, i Ksenija Milivojević, predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2