10. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava

10. decembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava

Subota, 10. decembar 2022.

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić na obeležavanju Međunarodnog dana ljudskih prava

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava u Domu Narodne skupštine održan je društveni dijalog na temu: „Da niko ne bude izostavljen - u susret obeležavanju 75 godina Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima“, koji je svojim obraćanjem zatvorio predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić.


Kako je istakao, Republika Srbija je prethodnih godina pokazala da je pitanje ljudskih prava oblast od prioritetnog značaja, kojoj je svoj doprinos dala i Narodna skupština, usvajajući zakone, ratifikujući međunarodne ugovore i deklaracije, i donoseći niz strategija i drugih akata kojima se pomenuta oblast uređuje i unapređuje.

„Narodna skupština Republike Srbije pre dve godine usvojila je izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima, koji predviđaju da na izbornim listama najmanje 40 odsto kandidata budu pripadnici manje zastupljenog pola. Naredne 2021. godine, usvojen je novi, moderan Zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji podrazumeva jednaka prava, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života, i garantuje im jednake mogućnosti za ostvarivanje prava i sloboda. Inače, istog dana usvojene su i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije, kojima se dodatno definišu vidovi i oblici diskriminacije. Uz ove zakone, državne institucije i podršku svakog građanina Srbije, doprineli smo stvaranju društva u kojem svako ima jednake šanse“, poručio je predsednik NS RS.

Ukazao je na to da se svakodnevno, na najbrutalniji i najbezobzirniji način krše ljudska prava srpskog naroda na KiM. „Očekujemo i tražimo da svet reaguje, da se ti ljudi, krivi samo zato što pripadaju određenom narodu, zaštite i da se međunarodna zajednica za njih zauzme baš onako kako bi to učinila za sebe i svoje građane. Ćutanje i ignorisanje nije samo najteža nepravda, već i najveća uvreda za čoveka u svakom od nas, bez obzira koje prezime nosimo i kojim jezikom govorimo“, rekao je dr Orlić.

Kako je istakao, jedan od prioriteta rada NS RS i u XIII sazivu ostaće uređenje oblasti ljudskih prava u najširem smislu. „Obavezujemo se da štitimo, zastupamo i unapređujemo ljudska prava svakog čoveka, bez izuzetka, a da se na razlike ponosimo i da ih slavimo. To govorim u lično ime ali, siguran sam, i u ime svih narodnih poslanika i državne politike kojoj pripadamo i koju provodimo, jer upravo su vrednosti koje proklamuje Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima utkane u temelje našeg političkog uverenja i delovanja“, zaključio je predsednik NS RS.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
subota, 30. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja