22. januar 2021. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić

22. januar 2021. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić

Petak, 22. januar 2021.

Predsednik Narodne skupštine Dačić razgovarao putem video linka sa predsednikom Parlamenta Austrije Volfgangom Sobotkom

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić razgovarao je danas putem video poziva sa predsednikom Nacionalnog veća Austrije Volfgangom Sobotkom.


Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić ocenio je odnose između Srbije i Austrije prijateljskim i ukazao da visokom nivou bilateralnih odnosa dodatni kvalitet može dati osnaživanje parlamentarne saradnje. Predsednik Narodne skupštine još jednom je zahvalio na pomoći koju je Austrija posredstvom svoje Razvojne agencije uputila Srbiji i zemljama regiona tokom pandemije.

Predsednici parlamenata I. Dačić i V. Sobotka razgovarali su o trenutnoj situaciji i merama koje Srbija i Austrija preduzimaju u cilju prevazilaženja zdravstvene i ekonomske krize koje je pandemija koronavirusa prouzrokovala. Razmenjena su iskustva u radu parlamenata u dve zemlje u vanrednim okolnostima izazvanim pandemijom. V. Sobotka je, informišući o toku procesa vakcinacije u Austriji, izrazio nadu da će snabdevanje vakcinom uskoro biti stabilizovano u državama članicama EU i da će određena količina vakcina biti dostavljena i zemljama zapadnog Balkana, kako bi Evropa pokazali svoju solidarnost sa zemljama regiona.

Sagovornici su razmenili mišljenja o aktuelnoj situaciji u regionu i svetu, sa posebnim osvrtom na pitanja borbe protiv terorizma i radikalnog ekstremizma, zaključivši da je zajednički odgovor u borbi protiv ove pošasti jedini način da se zaštite osnovne vrednosti na kojima počiva savremeni civilizovani svet.

Predsednici parlamenata zaključili su da je bilateralna saradnja između Srbije i Austrije veoma razvijena i izrazili spremnost da, kao i na prethodnim funkcijama, nastave da rade na unapređenju odnosa.

Predsednik Parlamenta Austrije uputio je poziv predsedniku Narodne skupštine da poseti Austriju, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno. Takođe, Sobotka je pozvao predsednika Narodne skupštine I. Dačića da učestvuje na Petoj svetskoj konferenciji predsednika parlamenta država članica Interparlamentarne unije, koja će u drugoj polovini godine biti održana u Beču.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
1 2 3 4 5 6 7