Ponedeljak, 18. decembar 2006.

Predsednik Marković razgovarao sa ministrom inostranih poslova Makedonije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je danas ministra inostranih poslova Republike Makedonije Antonia Milošoskog.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je danas ministra inostranih poslova Republike Makedonije Antonia Milošoskog.

Predsednik Marković i ministar Milošoski su konstatovali da između Srbije i Makedonije ne postoje problemi već samo otvorena pitanja, ali i jasna spremnost dveju zemalja da konstruktivno razvijaju dosadašnju saradnju. Zvaničnici su se složili da je pitanje budućeg statusa Kosova i Metohije od velike važnosti za čitav region i založili se za postizanje kompromisnog rešenja koje će doprineti demokratizaciji, ispunjavanju standarda i zaštiti ljudskih prava. Predsednik Marković je izrazio očekivanje da će Makedonija podržati ono rešenje za Kosovo i Metohiju koje će prihvatiti obe strane u pregovorima i koje će na duži rok obezbediti stabilnost u regionu kroz garancije međunarodne zajednice.

Predsednik Marković i ministar Milošoski su posebno naglasili da je obaveza državnih organa na svim nivoima podsticanje i ohrabrivanje crkava u rešavanju problema, intenzivnije saradnje parlamentarnih grupa prijateljstava i formalnih i neformalnih inicijativa koje će ojačati partnerstvo u privredi, infrastrukturnim i bezbednosnim projektima.