Ponedeljak, 11. decembar 2006.

Predsednik Marković primio predsednika i delegaciju Parlamentarne skupštine OEBS-a

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je danas u Beogradu predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a Gorana Lenmarkera (GöranLennmarker).Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Predrag Marković primio je danas u Beogradu predsednika Parlamentarne skupštine OEBS-a Gorana Lenmarkera (GöranLennmarker).

Predsednik Marković je upoznao predsednika i delegaciju Parlamentarne skupštine OEBS-a sa dosadašnjim rezultatima rada Narodne skupštine istakavši da su ocene u godišnjim izveštajima i OEBS-a i Evropske komisije o aktivnosti Narodne skuštineSrbije i pozitivne i tačne. Marković je podsetio na čitav niz istorijskih odluka koje je Srbija u ovom periodu donela rešavajući probleme kroz partnerstvo jer rešenja većine problema koje je Srbija zatekla u prethodnom periodu nisu u potpunosti zavisila od nje same, a ometana su brojnim predrasudama. On je istakao da je pitanje razdruživanja sa Crnom Gorom rešeno na demokratski način, a da je donošenjem novog Ustava Srbija stvorila temelj daljoj demokratizaciji društva. Predsednici su se složili da je stalna delegacija Srbije pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a veoma aktivna i pozdravili su njenu inicijativu da se u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a donese rezolucija sa ciljem jačanja regionalne saradnje. Predsednik Marković je snažno podržao inicijativu da se tokom 2007. godišnja sednica skupštine OEBS-a održi u Beogradu. Zvaničnici su se takođe složili da je neophodno dalje jačanje kontrolne funkcije Narodne skupštine u odnosu na izvršnu vlast, kao i jačanje civilne kontrole bezbednosnih i vojnih struktura, što je poslednjim izmenama i dopunama Poslovnika o radu Narodne skupštine i omogućeno.

Predsednik Lenmarker je ponovio da je mesto Srbije u zajednici evropskih naroda, kao i da tempo kojim će se Srbija približavati Evropskoj uniji zavisi od nje same. On se složio sa predsednikom Markovićem da je put Srbije ka evropskim integracijama dalje stvaranje pune stabilnosti i solidarnosti, kako u zemlji tako i u regionu, kao i ujednačavanje standarda i jačanje samopoštovanja građana i institucija Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1