Utorak, 18. septembar 2007.

Predsednik Dulić i predstavnica generalnog sekretara UN Hina Jilani razgovarali o zaštiti ljudskih prava u Srbiji

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić primio je danas specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za za borce za ljudska prava Hinu Jilani, koja se nalazi u poseti Srbiji od 17. do 21. septembra.Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Oliver Dulić primio je danas specijalnu predstavnicu generalnog sekretara Ujedinjenih nacija za za borce za ljudska prava Hinu Jilani, koja se nalazi u poseti Srbiji od 17. do 21. septembra.

Glavna tema razgovora bila je zaštita ljudskih prava u Srbiji, zakonska regulativa i uloga nevladinih organizacija koje se bave ovim pitanjima. Hina Jilani je rekla da podržava napore koji se čine u Srbiji kako bi se uspostavila bolja veza vlasti i organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava i ukazala ne potrebu da se njihov rad javno podrži. Po njenoj oceni, još ne postoji dovoljan broj institucija u našoj zemlji koje se bave ovim poslom, iako je to prioritet za postkonfliktna društva.

U razgovoru je predstavnica generalnog sekretara UN insistirala da se posebno zaštite oni pojedinci i aktivisti organizacija koje se bave ljudskim pravima, a koji su povremeno izloženi pretnjama i napadima, što je u potpunosti podržao i predsednik Skupštine. On se takođe složio s ocenom da parlament treba da bude otvoren i da pruža veću podršku aktivnostima nevladinih organizacija, pre svega onima koje su usmerene na zaštitu ljudskih prava. Njihova uloga u zaštiti tih prava je važna, posebno kad se ima u vidu teška situacija i brojna kršenja ljudskih prava na Kosovu i Metohiji.

Predsednik Narodne skupštine je upoznao Hanu Jilani sa zakonskom regulativom vezanom za oblast ljudskih prava i naglasio da je u pripremi zakon kojim se uređuje rad nevladinih organizacija. S tim u vezi, izrazio je nadu da će se Predlog zakona o udruženjima naći na jednoj od sledećih sednica Skupštine.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 25. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja