Petak, 21. septembar 2007.

Predsednik Dulić govorio ispred Doma Narodne skupštine povodom podizanja Evropske zastave

U okviru predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope, u Beogradu se od 20. do 23. septembra održava Centralna proslava “Dana evropske baštine” za Evropu.U okviru predsedavanja Srbije Komitetom ministara Saveta Evrope, u Beogradu se od 20. do 23. septembra održava Centralna proslava “Dana evropske baštine” za Evropu.

Ispred Doma Narodne skupštine, 21. septembra, održana je, povodom Dana evropske zastave, svečanost na kojoj je, uz zvuke evropske himne, prvi put svečano podignuta zastava Evrope.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine Oliver Dulić je rekao da je ovo važan dan za Srbiju, jer će evropska zastava od sada stajati pored srpske. Učinićemo sve da uskoro budemo deo Evrope i prihvatimo evropske vrednosti, rekao je predsednik Skupštine i ocenio da Srbija može postati deo razvijene Evrope samo ukoliko se svi građani budu menjali i intenzivno radili na sebi.

Dulić je izrazio očekivanje da će Dom Narodne skupštine uskoro postati mesto gde će se usvajati zakoni Srbije koji će državu približiti Evropskoj uniji.

U Domu Narodne skupštine 21. septembra održan je Međunarodni okrugli sto posvećen zajedničkom nasleđu Evrope, na kojem je predstavljeno zajedničko iskustvo Saveta Evrope i Evropske komisije o projektima rehabilitacije nasleđa kao doprinosa poboljšanju kvaliteta života građana - iskustvo Jugoistočne Evrope.

Na konferenciji za domaće i strane novinare, koja je održana pre početka plenarne sesije, novinarima su se obratili generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis, šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras, predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić i zamenica gradonačelnika Beograda Radmila Hrustanović.

Predsednik Narodne skupštine Oliver Dulić je rekao da su “Dani evropske baštine” važni da bi se pokazalo da je Srbija snažan i uticajan deo evropske baštine. Održavanje ove manifestacije u Beogradu je prilika da pokažemo koliko smo mi kao narod i država učestvovali u nečemu što može da se smatra evropskim integritetom.

Predsednik Dulić je izrazio zadovoljstvo što će ispred Doma Narodne skupštine biti podignuta evropska zastava i to, kako je rekao, treba da bude početak poštovanja te zastave kao simbola onoga čemu srpsko društvo stremi, a to je da postane deo ujedinjene Evrope. Na tom putu Srbija ima veliku podršku prijatelja iz Evrope koji danas borave u Beogradu, rekao je na kraju svog obraćanja novinarima predsednik Narodne skupštine.

Otvarajući Međunarodni okrugli sto, predsednik Narodne skupštine jeu pozdravnom govoru rekao da Srbija želi da bude “motor” integracija u regionu i lider regionalnog razvoja u oblasti razmene iskustava, robe, kulturnih vrednosti i ideja. Ocenio je da je regionalna saradnja od velikog značaja za razvoj svih društava na Balkanu i da je Srbija veoma svesna značaja regiona u kojem se nalazi.

Dulić je naglasio da će se, kao predsednik Parlamenta, boriti za razvoj duha tolerancije i protiv diskriminacije i izrazio očekivanje da će Srbija ima ti regione koji će biti sposobni da budu kvalitetni partneri jedni drugima i drugim regionima u Evropi.

Na kraju plenarne sesije u velikoj sali Doma Narodne skupštine potpisane su tri konvencije Saveta Evrope vezane za nasleđe od strane Republike Srbije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
subota, 25. mart
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja