25. maj 2023. Predsednici skupština Srbije i Azerbejdžana potpisali Memorandum o razumevanju

25. maj 2023. Predsednici skupština Srbije i Azerbejdžana potpisali Memorandum o razumevanju

Četvrtak, 25. maj 2023.

Predsednici skupština Srbije i Azerbejdžana potpisali Memorandum o razumevanju

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić potpisao je danas sa prof. dr Sahibom Gafarovom, predsednicom Narodne skupštine Republike Azerbejdžan (Mili Medžlisa), Memorandum o razumevanju između dva parlamenta. Sagovornici su se saglasili da će Memorandum podstaći jačanje ukupne parlamentarne saradnje na svim nivoima, te da predstavlja još jednu potvrdu prijateljstva između Srbije i Azerbejdžana.


Dr Orlić je, tokom sastanka sa predsednicom Gafarovom, istakao da njena poseta Beogradu ima istorijski karakter, a da je posebno značajno to što se realizuje neposredno nakon njihovog susreta u Bakuu, gde je učestvovao na posebnoj sednici Mili Medžlisa.

Sagovornici su potvrdili i da su nedavne uzajamne posete predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića i predsednika R. Azerbejdžan Ilhama Alijeva, kao i njihovo međusobno poštovanje, dali snažan impuls intenziviranju i produbljivanju sveobuhvatnih bilateralnih odnosa i strateške saradnje.

Predsednica Parlamenta Azerbejdžana je ocenila da se odnosi dve zemlje razvijaju dinamično, zasnovani na tradicionalnom prijateljstvu i međusobnom razumevanju. Potvrdila je da R. Azerbejdžan, kao i do sada, nastavlja da podržava teritorijalni integritet i suverenitet R. Srbije, na čemu je dr Orlić zahvalio. „Posebno bih zahvalio Azerbejdžanu na principijelnom stavu prilikom nedavnog glasanja u Savetu Evrope o pokretanju procedure za razmatranje zahteva tzv. „Kosova“ za članstvo, što smatramo činom iskrenog prijateljstva“, rekao je dr Orlić, iskoristivši priliku da predsednicu Gafarovu detaljno informiše o izuzetno teškoj situaciji na KiM, svakodnevno ugroženoj bezbednosti srpskog naroda i uzurpiranoj vlasti u opštinama u kojima žive Srbi, što jasno govori o namerama Prištine da izazove konflikt i otvoreni sukob.

Predsednici skupština Srbije i Azerbejdžana potvrdili su opredeljenost da dve zemlje i u budućnosti deluju u pravcu daljeg razvoja i unapređenja uzajamno korisne saradnje, posebno na ekonomskom i energetskom planu, kao i u oblastima kulture, obrazovanja i sporta.

Sastanku sa predsednicom Parlamenta R. Azerbejdžan pristustvovali su potpredsednica NS RS Sandra Božić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa R. Azerbejdžan Dušan Marić, predsednik Poslaničke grupe prijateljstva sa R. Turskom Muamer Bačevac, kao i Marina Raguš, zamenik predsednika Odbora za spoljne poslove.


Foto galerija


Video (2)

Četvrtak, 25. maj 2023. | sastanak predsednika Narodne skupštine i predsednice Parlamenta Republike Azerbejdžan 25.05.2023.

Četvrtak, 25. maj 2023. | potpisivanje Memoranduma o razumevanju i upisivanje u knjigu utisaka 25.05.2023.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30