18. septembar 2019. Predsednica i članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u razgovoru sa poslanicom Narodne skupštine Republike Francuske

18. septembar 2019. Predsednica i članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u razgovoru sa poslanicom Narodne skupštine Republike Francuske

Sreda, 18. septembar 2019.

Predsednica i članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa poslanicom francuskog parlamenta

U Domu Narodne skupštine, održan je sastanak članova Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova sa poslanicom Parlamenta Republike Francuske Leticijom Aviom.


Predsednica Odbora Jasmina Karanac naglasila je da se ove godine obeležava 180 godina od uspostavljanja zvaničnih diplomatskih odnosa dve zemlje i dodala da je Francuska bila saveznik Srbiji u Drugom svetskom ratu.

Ukazala je na veliki značaj posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Beogradu, u julu ove godine, koja je ostavila snažan utisak na ceo region.

U nastavku sastanka, Karanac je istakla da je parlamnetarna saradnja dve zemlje intenzivirana i dodala da je u Narodnoj skupštini formirana Poslanička grupa prijateljstva sa Francuskom, koju čini 51 narodni poslanik. Takođe, izrazila je zadovoljstvo zbog činjenice da je predsednica PGP sa Srbijom u francuskom parlamentu, upravo poslanica srpskog porekla.

Jasmina Karanac je upoznala poslanicu Leticiju Aviu sa delokrugom rada Odbora koji ona predvodi, istakavši da Odbor čini 17 članova, sa svojim zamenicima. Upoznala je sagovornicu sa nadležnostima Odbora iz različitih oblasti i ukazala na zakonodavne i normativne aktivnosti koje su realizovane u proteklom periodu. Posebno je naglasila usvajanje zakona kojima se unapređuje zaštita ljudskih prava, kao što su Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionaih manjina, Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisama, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Ono što Narodnu skupštinu, pa time i Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, očekuje u narednom periodu, jeste usvajanje novog Zakona o rodnoj ravnopravnosti u cilju punog usklađivanja sa direktivama Evropske unije i odredbama Konvencije Saveta Evrope o sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici (Istanbulska konvencija) i izmene i dopune Zakona o zabrani diskriminacije u cilju pune usklađenosti sa pravnim tekovinama EU, navela je Jasmina Karanac.

Govoreći o rodnoj ravnopravnosti Karanac je istakla da 37,2 odsto sastava Narodne skupštine čine žene, odnosno od 250 poslanika, 93 su žene. Takođe, dodala je da su žene zastupljene na važnim skupštinskim funkcijama, u parlamentarnim odborima, delegacijama i u izvršnoj vlasti.

Tokom sastanka, akcenat je stavljen na oblast zaštite ljudskih prava i borbi protiv govora mržnje na internetu. S tim u vezi, predsednica Odbora interesovala se za Zakon protiv govora mržnje na internetu, koji je u proceduri Narodne skupštine Francuske.

Poslanica Narodne skupštine Republike Francuske Leticija Avia, koja učestvuje na konferenciji o borbi protiv netolerancije i promovisanju jednakosti u Beogradu, predlagač je zakona za borbu protiv mržnje na internetu u francuskom parlamentu. S tim u vezi, Avia je istakla da je u Francuskoj na snazi Zakon o slobodi izražavanja, koji definiše oblast govora mržnje. Takođe je ukazala da će Zakonom protiv govora mržnje na internetu koji je u proceduri, biti predviđene sankcije za autore takvog sadržaja. Ovim zakonom je predviđeno i da takav sadržaj mora biti uklonjen u roku od 24 časa i da se sa počiniocima ovakvih dela bave specijalni sudovi, sudije i stručna lica koja se bave ovom oblašću.

Na kraju sastanka, sagovornici su zaključili da postoji prostor za dodatno unapređenje bilateralne saradnje, a da je Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova zainteresovan da se bliže upozna sa Zakonom o slobodi izražavanja i Zakonom protiv govora mržnje na internetu.

Sastanku su prisustvovale i narodne poslanice Olena Papuga, Vesna Ivković, Nataša St. Jovanović, Milanka Vukojičić Jevtović i Ljupka Mihajlovska.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1