4. decembar 2019. Predsednica PGP sa Kiprom u razgovoru sa ambasadorom Republike Kipar u Srbiji

4. decembar 2019. Predsednica PGP sa Kiprom u razgovoru sa ambasadorom Republike Kipar u Srbiji

Sreda, 4. decembar 2019.

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom razgovarala sa ambasadorom Kipra u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom Biljana Pantić Pilja razgovarala je danas sa ambasadorom Republike Kipar u Srbiji Nj.E. Konstantinosom Eliadesom, a centralna tema razgovora bila je aktuelna situacija na Kipru.


Ambasador je predsednici PGP-a objasnio situaciju u vezi sa protivzakonitim upadima turskih platformi na ekskluzivno područje Kipra. U pitanju su četiri platforme od koje se dve bave kopanjem gasa, a dve vrše seizmička istraživanja. Ambasador je naveo da platforme prati i veliki broj vojnih brodova, koje dodatno unose nemir među stanovništvo Kipra. Eliades je istakao i činjenicu da su se upadi dogodili u četiri navrata u poslednjih šest meseci, i da se ovakvim aktivnostima krše međunarodna prava i propisi Evropske unije. Tokom sastanka, ambasador je iskoristio priliku da potvrdi stav Kipra u vezi sa nepriznavanjem tzv. države Kosovo, i zahvalio se na podršci koju Srbija pruža Kipru na međunarodnom nivou.

Biljana Pantić Pilja, zahvalila se ambasadoru na detaljnom izveštaju u vezi sa dešavanjima na Kipru. Ponovila je da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Republike Kipar i osuđuje napade od strane Turske na ekskluzivnu zonu Kipra. Istakla je da iako Srbija nije član Evropske unije, nastaviće da podržava napore Kipra u borbi za poštovanje međunarodnog prava, kao i da Srbija u Kipru vidi iskrenog prijatelja. Navela je i to da će preneti poruku članovima Poslaničke grupe prijateljstva i da će uložiti napore da se organizuje sastanak ambasadora i članova PGP-a sa Kiprom.

Sagovornici su se složili da je međusobna podrška manjih zemalja kakve su Srbija i Kipar neophodne, kako bi se očuvao njihov suverenitet i ispoštovalo međunarodno pravo.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja