23. januar 2023.  Predsednica PGP sa Ujedinjenim Kraljevstvom Nevena Đurić i poslanica Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton u razgooru o međuparlamentarnoj saradnji

23. januar 2023. Predsednica PGP sa Ujedinjenim Kraljevstvom Nevena Đurić i poslanica Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton u razgooru o međuparlamentarnoj saradnji

Utorak, 24. januar 2023.

Predsednica PGP sa Ujedinjenim Kraljevstvom i poslanica Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva razgovarale o međuparlamentarnoj saradnji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Ujedinjenim Kraljevstvom Nevena Đurić razgovarala je 23. januara u Narodnoj skupštini sa poslanicom Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton o unapređenju međuparlamentarne saradnje.


Nevena Đurić je istakla da naše dve zemlje imaju dugu diplomatsku tradiciju, ukazavši da je prošle godine obeleženo 185 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa. Đurić je izrazila uverenje da će međuparlamentarna saradnja da se dodatno razvija, kroz razmene poseta poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta, kao i kroz rad na zajedničkim projektima od obostranog interesa.

Đurić se zahvalila Vladi UK, koja Srbiji pruža značajnu podršku kroz rad Fonda za dobru upravu. Ona je navela i da britanske kompanije zapošljavaju 3300 radnika u Srbiji, dodavši da postoji prostor da se privredna i trgovinska saradnja podignu i na viši nivo.

Vendi Morton se složila da se odnosi između Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva mogu dodatno razvijati kroz međuparlamentarnu saradnju i razmenu iskustava i dobre prakse između parlamentaraca.

Sagovornice se posebno osvrnule na važnost motivacije mladih i žena da se uključe u politiku i rad Parlamenta i složile se da tome veliki doprinos daju parlamentarni programi koji edukuju o važnosti demokratije i parlamentarizma. Đurić je istakla da u Narodnoj skupštini ima značajan broj mladih narodnih poslanika, a ukazala je i da primer dobre prakse predstavlja rad neformalne Ženske parlamentarne mreže, koja okuplja narodne poslanice iz različitih partija, čija je saradnja dovela do značajnih pozitivnih rezultata, posebno na zakonodavnom planu.

Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji. Nevena Đurić je istakla da je rukovodstvo Srbije, na čelu sa predsednikom Republike Aleksandrom Vučićem, posvećeno očuvanju mira i stabilnosti, uprkos jednostranim potezima Prištine koji izazivaju krizu. Beograd je spreman za nastavak dijaloga i iznalaženje kompromisnog rešenja, istakla je ona i dodala da je za nas prioritet bezbednost Srba na KiM. Bitno je da se poštuju i primenjuju potpisani sporazumi, imajući u vidu da se deceniju čeka na formiranje Zajednice srpskih opština, ukazala je Nevena Đurić i navela da Beograd očekuje podršku UK nastavku dijaloga i iznalaženju rešenja.

Istakla je da je Srbija posvećena i regionalnoj saradnji, o čemu govori i pokretanje regionalne inicijative „Otvoreni Balkan“, u kojoj pored naše zemlje učestvuju i Severna Makedonija i Albanija, koja je omogućila lakše i uspešnije poslovanje privrednika regiona.