23. jul 2019. Predsednica PGP sa Kiprom i otpravnik poslova ambasade Republike Kipar u Srbiji

23. jul 2019. Predsednica PGP sa Kiprom i otpravnik poslova ambasade Republike Kipar u Srbiji

Utorak, 23. jul 2019.

Predsednica PGP sa Kiprom primila otpravnika poslova ambasade Kipra u Srbiji

Predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Kiprom Biljana Pantić Pilja razgovarala je danas sa otpravnikom poslova ambasade Republike Kipar u Srbiji Steliosom Georgiouom.


Otpravnik poslova Georgiou izvestio je predsednicu PGP sa Kiprom o najnovijim dešavanjima i provokacijama turske strane unutar kiparske ekskluzivne ekonomske zone. Naime, 8. jula ove godine još jedna turska platforma, pored one upućene u maju ove godine, nalazi se unutar ekskluzivne ekonomske zone, u teritorijalnom moru Republike Kipar na samo 11 km od istočne obale. Takođe, turski istraživački brod vrši seizmološka istraživanja južno od Limasola, a sve njih prati veliki broj brodova turske ratne mornarice.

Otpravnik poslova Georgiou ukazao je da je u pitanju nepoštovanje međunarodnog pravnog poretka, posebno odredbe Morskog Prava Konvencije UN za morsko pravo iz 1982.godine, kao i kršenje suvereniteta Republike Kipar, imajući u vidu da se jedan od brodova nalazi u unutar njenog teritorijalnog mora. On je ocenio da ovakve akcije ne doprinose miru niti zaštiti prava kiparskih turaka, a Vlada Republike Kipar ističe da će korist od eksploatacije prirodnih resursa iz ekskluzivne ekonomske zone imati srazmerno svi građani Kipra, nakon iznalaženja konačnog i sveobuhvatnog rešenja kiparskog problema.

Predsednica PGP sa Kiprom Biljana Pantić Pilja navela je da Srbija osuđuje upad u ekskluzivnu ekonomsku zonu kao i da se zalaže za iznalaženje mirnog rešenja kiparskog pitanja. Ona je dodala da je Kipar prijateljska zemlja koja Srbiju podržava na putu ka EU, ali i u procesu iznalaženja rešenja kosovskog pitanja, kao i u međunarodnim organizacijama. Ona je podsetila da je delegacija Narodne skupštine posetila nedavno Kipar i rukovodstvu zemlje ponovila svoju podršku. Ona je istakla u razgovoru sa Srbija pomno prati dešavanja u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni imajući u vidu prijateljstvo i podršku kiparskog naroda.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. jul
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja