14. novembar 2019. Predsednica PGP sa Gruzijom Dubravka Filipovski sa ambasadorom Gruzije Josebom Nanobašvilijem

14. novembar 2019. Predsednica PGP sa Gruzijom Dubravka Filipovski sa ambasadorom Gruzije Josebom Nanobašvilijem

Četvrtak, 14. novembar 2019.

Predsednica PGP sa Gruzijom Dubravka Filipovski primila u oproštajnu posetu ambasadora Gruzije Joseba Nanobašvilija

Predsednica PGP sa Gruzijom Dubravka Filipovski razgovarala je danas, u Domu Narodne skupštine, sa odlazećim ambasadorom Gruzije o tradicionalno dobrim odnosima dve zemlje, koji su naročito intenzivirani za vreme mandata ambasadora Nanobašvilija.


Filipovski je navela da je potpisivanje Sporazuma o partnerstvu dva parlamenta, doprinelo da se saradnja podigne na viši institucionalni nivo, što dodatno omogućava jačanje saradnje u oblasti evrointegracija, imajući u vidu da je zajednički cilj dve države punopravno članstvo u ovoj organizaciji.

Takođe je ukazala na značaj ukidanja viznog režima, što će dodatno doprineti da se dva naroda bolje upoznaju.

Predsednica PGP sa Gruzijom je istakla da dve zemlje imaju slične političke stavove, obostrano poštuju teritorijalni integritet i suverenitet, a samim tim poštuju i međunarodno pravo. S tim u vezi, ambasador je poručio da je Gruzija dosledna u svom stavu u pogledu nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Tokom sastanka, ambasador se zahvalio Dubravki Filipovski na dosadašnjem angažovanju i istakao da zahvaljujući njenom radu, predsedniku Odbora za spoljne poslove i predsednici Narodne skupštine, saradnja između dva parlamenta, dostigla zavidni nivo.

Joseb Nanobašvili je izrazio nadu da će se sledeće godine, organizovanjem niza događaja i svečanosti u Tbilisiju obeležiti 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Gruzije, a Filipovski je dodala da će se, u dogovoru sa predsednicom Narodne skupštine, založiti da se pomenuta godišnjica obeleži i u Beogradu na visokom nivou.

Na kraju sastanka, sagovornici su ocenili da postoji prostor za dodatno unapređenje saradnje u domenu ekonomije, trgovine i privrede i izrazili uverenje da će sveobuhvatna bilateralna i parlamentarna saradnja nastaviti da se unapređuje.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2