1. decembar 2015. Predsednica Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom i počasnim konzulom Jermenije u Srbiji

1. decembar 2015. Predsednica Odbora za spoljne poslove sa ambasadorom i počasnim konzulom Jermenije u Srbiji

Utorak, 1. decembar 2015.

Predsednica Odbora za spoljne poslove razgovarala sa ambasadorom Jermenije

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović razgovarala je danas sa ambasadorom Jermenije Gagikom Galaćianom (Gagik Ghalachiana) o bilateralnoj, ekonomskoj i saradnji Srbije i Jermenije u međunarodnim organizacijama.


Na sastanku je obostrano konstatovano da u poslednje tri godine, odnosi Srbije i Jermenije na nivou vlada idu uzlaznom linijom, a posebno na nivou ministarstva spoljnih poslova.

Ambasador Galaćian upoznao je predsednicu Odbora za spoljne poslove sa zvaničnim pozivom predsednika Parlamenta Jermenije predsednici Narodne skupštine da u sledećoj godini poseti Jermeniju, što će biti prva poseta jednog predsednika Narodne skupštine ovoj zemlji. On je ocenio da će ova poseta doprineti uspostavljanju parlamentarnih odnosa, imajući u vidu da je parlamentarna diplomatija važno sredstvo u međunarodnim odnosima. Ambasador je ocenio da će prva poseta Jermeniji dati podstrek za saradnju, ne samo na nivou predsednika parlamenata, već i na nivou odbora i grupa prijateljstava. Ambasador Galaćian je ovom prilikom pozvao na unapređenje saradnje Srbije i Jermenije u međunarodnim organizacijama. On je ponovio da će Jermenija i dalje podržavati Srbiju po pitanju Kosova i Metohije i podsetio da je njegova zemlja podržala Srbiju pri nedavnom glasanju u UNESKU.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović izrazila je iznenađenje činjenicom da do sada nijedan predsednik Narodne skupštine nije posetio Jermeniju, ali i da nijedan predsednik Parlamenta Jermenije nije posetio Srbiju. Ona je ocenila da to znači da saradnja parlamenata nije dostigla saradnju izvršnih vlasti. Đurović je pohvalila saradnju srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) sa prethodnim sastavom jermenske delegacije u ovoj organizaciji i izrazila nezadovoljstvo nedostatkom te saradnje danas. Ona je detaljno upoznala jermenskog ambasadora sa odnosima delegacija Srbije i Jermenije u PSSE.

Predsednica Đurović i ambasador Galaćian složili su se da je saradnja na nivou parlamenata dobar način da se otvorena pitanja i problemi prevaziđu.

Sastanku je prisustvovao i počasni konzul Jermenije u Srbiji Predrag Tomić.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31