21. januar 2016. Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović i ambasador Islamske Republike Iran u Srbiji Mađid Fahimpur (Majid Fahim Pour)

21. januar 2016. Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović i ambasador Islamske Republike Iran u Srbiji Mađid Fahimpur (Majid Fahim Pour)

Četvrtak, 21. januar 2016.

Predsednica Odbora za spoljne poslove primila ambasadora Irana

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović razgovarala je danas sa ambasadorom Islamske Republike Iran u Srbiji Mađidom Fahimpurom (Majid Fahim Pour) o daljem unapređenju bilateralne, a posebno parlamentarne saradnje Srbije i Irana.


Ambasador Fahimpur poželeo je predsednici Odbora za spoljne poslove uspešnu i prosperitetnu 2016. godinu izrazivši nadu da će Srbija nastaviti i u ovoj godini da niže uspehe na svim poljima. On je ponovio da njegova zemlja Srbiju smatra prijateljskom, o čemu svedoče brojni kontakti zvaničnika dve zemlje kojima se unapređuje saradnja u oblasti prosvete, nauke, tehnologije, trgovine, spoljnih poslova, a posebno saradnja na nivou parlamenata, čemu svedoči veoma uspešna poseta predsednice Narodne skupštine Teheranu. On je izrazio nadu da će se unapređenje parlamentarne saradnje nastaviti i nakon parlamentarnih izbora koji očekuju Iran i Srbiju u narednom periodu, kao i da će se unaprediti saradnja na nivou radnih tela i poslaničkih grupa prijateljstava. Na sastanku je dogovorena razmena poseta parlamentarnih delegacija u periodu posle izbora u obe zemlje. Ambasador je podsetio na uspešan rad mešovite komisije Irana i Srbije koja je rezultirala potpisivanjem četiri memoranduma o saradnji, a koji se odnose na turizam i privrednu i ekonomsku saradnju dve zemlje. On je ovom prilikom najavio i prve posete iranskih turista Srbiji krajem marta ove godine, kada je predviđeno da dve grupe od po 300 turista posete Beograd.

Ambasador Fahimpur uručio je ovom prilikom predsednici Đurović pismo predsednika Komisije za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Parlamenta Irana, kojim se poziva srpska strana na zajedničku borbu protiv terorizma.

Predsednica Odbora za spoljne poslove Aleksandra Đurović čestitala je ambasadoru Irana na ukidanju sankcija njegovoj zemlji nakon potpisivanja Sporazuma o nuklearnom programu Irana, istakavši da je Srbija prošla period sankcija i ima jasan stav da one nikada nisu dobro donele, niti ikada rešile neki problem.

„Ekonomska i privredna saradnja među zemljama treba da se odvija mimo političara, koji diplomatskim sredstvima treba da rešavaju otvorena pitanja“, poručila je Đurović.

Ona se složila sa ambasadorom Fahimpurom da prijateljski odnosi Irana i Srbije treba da se unaprede i kroz ekonomsku saradnju, odnosno da našu dobru parlamentarnu saradnju treba da prati i dobra privredna saradnja. Đurović je ocenila da je prošla godina za Srbiju bila veoma uspešna rezultirajući otvaranjem dva pregovaračka poglavlja sa Evropskom unijom i izrazila očekivanje da će se taj proces nastaviti i u ovoj godini. Ona je dodala da je Srbija pokazala spremnost da bude deo rešenja migrantske krize, ali to pitanje se ne može rešiti bez rešavanja njegovog korena, a to je terorizam. Đurović se takođe složila sa konstatacijom ambasadora Irana da narod u Siriji sam treba da izabere ko će ih predstavljati.

Predsednica Odbora za spoljne poslove zahvalila se ambasadoru Irana na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji po pitanju teritorijalnog integriteta na Kosovu i Metohiji, kao i što Iran nije glasao za prijem Kosova u UNESKO.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
petak, 23. februar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja