17. februar 2023. Predsednica Odbora za evropske integracije u razgovoru sa zamenikom ambasadora Nemačke u Srbiji

17. februar 2023. Predsednica Odbora za evropske integracije u razgovoru sa zamenikom ambasadora Nemačke u Srbiji

Petak, 17. februar 2023.

Predsednica Odbora za evropske integracije razgovarala sa zamenikom ambasadora Nemačke u Srbiji

Predsednica Odbora za evropske integracije i potpredsednica Narodne skupštine Elvira Kovač sastala se danas sa zamenikom ambasadora Nemačke u Srbiji Karstenom Mejerom - Vifhauzenom (Carsten Meyer - Wiefhausen).


Na sastanku se razgovaralo o radu narodnih poslanika kako na plenarnim sednicama, tako i na sednicama radnih tela, sa posebnim osvrtom na rad Odbora za evropske integracije. Kovač je informisala zamenika nemačkog ambasadora o nadležnostima Odbora, načinu i organizaciji rada, posebno kada je u pitanju kontrolna uloga parlamenta u odnosu na rad izvršne vlasti, ali i saradnja sa organizacijama civilnog društva koje čine Evropski konvent. Kovač je dodala da je u planu održavanje zajedničkih sednica odbora Narodne skupštine na teme od značaja za proces evropskih integracija naše zemlje, organizovanje javnih slušanja, ali i rad na terenu, odnosno, dijalog narodnih poslanika i građana o značaju i benefitima članstva Srbije u EU.

Kovač i Mejer – Vifhauzen razgovarali su o unapređenju parlamentarne saradnje Srbije i Nemačke, posebno između Odbora za evropske integracije i Odbora za evropske poslove Bundestaga. Mejer – Vifhauzen je ocenio da u Srbiji postoji napredak u oblasti vladavine prava i slobode medija, a Kovač je istakla da se nada da će ovi koraci Srbije biti prepoznati u Briselu.

Takođe, Kovač je istakla značaj unapređenja saradnje Srbije i Nemačke i u okviru međuparlamentarnih organizacija, posebno u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PS SE), izrazivši nadu da će Srbija nakon dužeg vremena dobiti izveštaj monitoring komiteta, imajući u vidu da jedan od izvestilaca PS SE za Srbiju dolazi iz redova poslanika nemačkog Bundestaga.

Na sastanku je bilo reči i o situaciji u Ukrajini, kao i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
nedelja, 24. septembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar događaja