9. mart 2023. Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i poslanik Bundestaga Peter Bajer

9. mart 2023. Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i poslanik Bundestaga Peter Bajer

Četvrtak, 9. mart 2023.

Predsednica Odbora za evropske integracije razgovarala sa poslanikom Bundestaga

Predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač, razgovarala je danas sa poslanikom Bundestaga Peterom Bajerom o aktuelnoj političkoj situaciji i evropskim integracijama Srbije.


Elvira Kovač je istakla da je rezultat međustranačkog dijaloga koji je vođen uz posredstvo EP, postizanje značajnog političkog pluralizma u Narodnoj skupštini. Bliže je upoznala sagovornika sa radom i zakonodavnim aktivnostima Narodne skupštine, kao i sa radom Odbora za evropske integracije i njegovom ulogom u usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa evropskim.

Govoreći evropskim integracijama Srbije, Kovač je navela da većina narodnih poslanika podržava članstvo Srbije u EU, ali da je bitno da se građanima što konkretnije predstave svi benefiti evropskih integracija, u čemu značajnu ulogu može imati i sam Odbor za evropske integracije, kroz održavanje sednica van sedišta Narodne skupštine, u lokalnim sredinama, kao i kroz organizovanje javnih slušanja, gde bi bili predstavljeni različiti bitni aspekti evropskih integracija Srbije.

Peter Bajer se složio o važnosti promovisanja evropskih vrednosti i integracija. Ukazao je da je normalizacija odnosa između Beograda i Prištine blisko povezana sa perpektivama evropskih integracija i izrazio optimizam da će u skorije vreme biti postignuti konkretniji rezultati u pregovorima Beograda i Prištine.

Kovač i Bajer su tokom razgovora zajednički ocenili važnost održavanja bliskih odnosa parlamentaraca, kroz kontakte poslaničkih grupa prijateljstva i radnih tela dva parlamenta.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5