21. novembar 2016. Marinika Tepić i ambasador Portugalije u Srbiji, Nj.E. Augusto Saraivo Peišoto

21. novembar 2016. Marinika Tepić i ambasador Portugalije u Srbiji, Nj.E. Augusto Saraivo Peišoto

Ponedeljak, 21. novembar 2016.

Predsednica Odbora za Evropske integracije sastala se sa ambasadorom Portugalije u Srbiji

Marinika Tepić, predsednica Odbora za Evropske integracije sastala se sa ambasadorom Portugalije u Srbiji, Nj. E. Augustom Saraivom Peišotom, i upoznala ga sa radom i aktivnostima Odbora.


Tepić je na sastanku istakla da je rad Odbora intenziviran od jula meseca, nakon otvaranja poglavlja 23 i 24, i dodala da je rad Parlamenta, ali i samog Odbora u ovom sazivu značajno promenjen s obzirom da su u Parlament ušle opozicione stranke koje ne podržavaju ulazak Republike Srbije u Evropsku uniju. Smatra da je dobro da se Narodna skupština otvori i za druga mišljenja i da je to prilika da se uspostavi dijalog. Predsednica Odbora navela je da i sama Evropska unija, nakon Bregzita, mora da se približi građanima. Predsednica Odbora dodala je i to da Republika Srbija može mnogo da nauči iz iskustava država članica Evropske unije, kao i od kolega iz Evropskog parlamenta, misleći pre svega na dijalog, koji je po njenim rečima ispit koji Srbija još nije položila, osvrnuvši se na poslednju sednicu Odbora za evropske integracije koja je prekinuta.

Nj.E. Augusto Saraivo Peišoto istakao je da Portugalija podržava Srbiju u procesu evropskih integracija, i dodao da iskustva Portugalije tokom njihovog puta ka članstvu u EU, mogu biti veoma poučna za Srbiju, jer je proces integracije Republike Portugalije trajao više od sedam godina, i bio je uslovljen priznavanjem nezavisnosti portugalskih kolonija. On je istakao da Republika Srbija svojom tradicijom, kulturom i istorijom, može da obogati Evropsku uniju i da Srbiji jeste mesto u porodici evropskih zemalja.

Na sastanku je bilo reči i o procesu pregovora sa EU, a sagovornici su se složili da poglavlje 35 zauzima posebno mesto u ovom procesu, što dovodi do toga da će svako sledeće pregovaračko poglavlje koje bude otvarano, imati i političku a ne samo tehničku konotaciju, što nije bio slučaj sa drugim državama koje su postale članice EU. Otvaranje pregovaračkih poglavlja je priznanje svim vladama od 2000. godine.

Sagovornici su se na sastanku dogovorili o nastavku saradnje, tj. da tokom zvanične posete državne sekretarke za evropska pitanja Portugalije, 7. decembra ove godine, bude organizovan i sastanak sa članovima Odbora za evropske integracije, kao i da delegacija Odbora za evropske integracije sledeće godine poseti Portugaliju, s obzirom da se 2017. godine obeležava 130 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Portugalije.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
nedelja, 1. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja