22 mart 2012 Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof.dr Slavica Đukić Dejanović u poseti Finskoj

22 mart 2012 Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof.dr Slavica Đukić Dejanović u poseti Finskoj

Četvrtak, 22. mart 2012.

Predsednica Narodne skupštine u poseti Finskoj

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof.dr Slavica Đukić Dejanović boravi u jednodnevnoj poseti Finskoj na poziv predsednika Parlamenta Finske Ero Heinaluoma.


U razgovoru sa svojim domaćinom, predstavnicima političkih partija i članovima Velikog komiteta predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović izrazila je zadovoljstvo zbog visokog stepena političkih odnosa između dve zemlje koji datiraju još od 1928. godine. Zahvalila je na podršci Finske za dobijanje statusa kandidata u EU, kao i na ratifikaciji SSP. Predsednik Parlamenta Finske Ero Heinaluoma izrazio je očekivanje da će Srbija uskoro postati članica Evropske unije, što će poboljšati i saradnju Finske i Srbije.

Predsednica Narodne skupštine je ocenila da je neophodno unaprediti parlamentarnu saradnju NS RS i Parlamenta Finske, kako bi i taj oblik saradnje dostigao veoma visok stepen političkih odnosa. U tom smislu predloženo je da se, posle izbora, što pre uspostavi saradnja kako grupe prijateljstva, tako i Odbora za spoljne poslove i evropske integracije oba parlamenta.

Đukić Dejanović je istakla da izmene i dopune Zakona o izboru narodnih poslanika propisuju povećanje kvota za žene na izbornim listama na jednu trećinu, što će kao rezultat imati povećanje broja poslanica u Narodnoj skupštini. S obzirom na to da Finska ima jedan od najboljih rezultata u oblasti primene rodne ravnopravnosi, što pokazuje i podatak da 44,5% predstavnika u parlamentu čine žene, bila bi značajna razmena iskustava dva parlamenta u toj oblasti, što je finska strana sa zadovoljstvom podržala.

Poseban interes finske strane bio je za predstojeće izbore, moguće buduće koalicije i raspisane izbore na Kosovu i Metohiji. Predsednica je objasnila da su izbori raspisani u skladu sa Ustavom i zakonom, s obzirom na to da ističe mandat poslanicima Narodne skupštine. Naglasila je da je posle 2000-te godine ovo prvi saziv Narodne skupštine koji je ispunio četvorogodišnji mandat.

Istaknuto je da je ekonomska saradnja Srbije i Finske na relativno niskom nivou i da ne odgovara stepenu razvoja političkih odnosa. Ocenjeno je da se vojna saradnja veoma dobro razvija posebno sa aspekta spremnosti Finske da pruži ekspertsku pomoć u procesu modernizacije Vojske Srbije.

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije razgovarala je i sa predsednikom Finske Sauli Ninistom, koji je ocenio da je zadovoljstvo videti kako Srbija napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji, što je Finska podržavala od samog početka.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2