10. mart 2012. godine Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović na Međunarodnoj konferenciji o ženskom liderstvu

10. mart 2012. godine Predsednica Narodne skupštine prof. dr Slavica Đukić Dejanović na Međunarodnoj konferenciji o ženskom liderstvu

Subota, 10. mart 2012.

Predsednica Narodne skupštine na Međunarodnoj konferenciji o ženskom liderstvu

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović učestvovala je u svečanom otvaranju Međunarodne konferencije o ženskom liderstvu (9-11. marta) u Domu Narodne skupštine.


Na glavnoj sesiji konferencije posvećene ženskom liderstvu, predsednica Narodne skupštine govorila je na temu «Potreba jačanja mreže žena lidera».
Na svim mestima gde se donose odluke žena treba bude zastupljenija, bilo da se radi o politici i ekonomiji ili drugim sferama života, rekla je Đukić Dejanović. Uloga žena u svakom razvijenom društvu nezamenjiva je do te mere da je stepen razvijenosti tog društva u direktnoj srazmeri sa brojem žena na upravljačkim mestima, navela je predsednica Narodne skupštine i napomenula da se u Srbiji procenat žena na funkcijama u državnim institucijama kreće oko 22 odsto i da bi tu statistiku trebalo popraviti.
„Više od polovine svetske populacije čine žene, što je slučaj i u Srbiji. U svetu danas, od preko 380 mesta, 28 žena su šefovi vlada i država. Udeo žena u parlamentima zemalja članica EU je porastao, ali još nije dostignuto 30 odsto koliko je neophodno da bi žene ostvarile značajniji uticaj u donošenju političkih odluka“, rekla je Đukić Dejanović. Ona je dodala da u Srbiji žene sa 30,5 odsto učestvuju na upravljačkim mestima u privredi, a da ih je u Skupštini Srbije 56 narodnih poslanica, a među potpredsednicima najvišeg zakonodavnog tela 50 odsto.
Predsednica Narodne skupštine je rekla da će u sledećem skupštinskom sazivu, zahvaljujući izmenama Zakona o izboru narodnih poslanika, učešće žena biti povećano na 30 odsto. Povećanju učešća žena u procesima odlučivanja doprineće jačanje mreže žena lidera. Za unapređenje položaja žena u političkom i javnom životu potreban je i ekonomski razvoj i demokratske institucije, ali i međusobno povezivanje žena. Funkcija Srpsko-američke liderske mreže, koja je organizator Konferencije, kao jednog od mostova koji će povezivati Srbiju i SAD, jeste da podstiče najrazličitije oblike saradnje dve zemlje, rekla je Đukić Dejanović.
„Verujem da neće mnogo vode proteći dok mi ne postignemo da razlike u kulturološkim obrascima, političkim i vrednosnim sistemima, zahvaljujući angažovanju nas žena, budu pojašnjene, a mogućnosti korišćenja međusobnih iskustava i jačanja uticaja veće“, zaključila je predsednica Narodne skupštine Republike Srbije prof.dr Slavica Đukić Dejanović.
Narodna poslanica i potpredsednica Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Nataša Vučković rekla je da je veoma važno da u Narodnoj skupštini Republike Srbije bude što više žena, jer će na taj način mnogo šta uspeti da promene. Ona je istakla da su članice u aktuelnom sazivu pokazale solidarnost kada su se donosili razni zakoni, među kojima su Zakon o rodnoj ravnopravnosti, Krivični zakonik, Zakon o veštačkoj oplodnji. Međunarodna konferencija o ženskom liderstvu održava se u organizaciji Kongresa srpskog ujedinjenja Srbija i Srpsko-američke ženske liderske mreže, uz podršku USAID-a Srbija i Narodne Skupštine Republike Srbije, pod pokroviteljstvom predsednice Narodne skupštine Republike Srbije prof.dr Slavice Đukić Dejanović.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
petak, 4. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja