29. mart 2024. Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom

29. mart 2024. Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom

Petak, 29. mart 2024.

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić održala sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji

Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić održala je prvi sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom, koji joj je tom prilikom čestitao stupanje na dužnost i poželeo uspeha u daljem radu. Na sastanku je razgovarano o nastavku dobre saradnje i ulozi Narodne skupštine u procesu evropskih integracija Srbije.


Predsednica Skupštine je istakla da će transparentnost i otvorenost biti osnovne karakteristike njenog mandata, kao i da će se zalagati za jačanje institucija i demokratskih principa u Srbiji.

Predsednica Brnabić izrazila je ogromnu zabrinutost i neslaganje zbog preporuke o prijemu JPN Kosova u Savet Evrope i nada se da će se ta odluka još jednom razmotriti jer bi time bio prekršen Statut Saveta Evrope, kao i da bi se na taj način ugrozila i njena uloga u zaštiti ljudskih prava i vladavine prava.

Na temu juče održanih konsultacija o zamenicima predsednika odbora, predsednica je rekla ambasadoru da iako su na sastanku bili pozvani predstavnici svih poslaničkih grupa, predstavnici opozicije se nisu pojavili. Svakako, kako naglašava predsednica, nadalje će ostati namera da se tokom njenog predsedavanja srpskim parlamentom uspostavi dijalog sa opozicijom, u najboljem interesu građana Srbije.

Takođe, obavestila je ambasadora da je za ponedeljak zakazana prva sednica Kolegijuma na kojoj će se, zajedno sa svim poslaničkim grupama i Radnom grupom Vlade Srbije, razgovarati o implementaciji preporuka ODIHR-a, u cilju unapređenja izbornih procesa i jačanja demokratije u Srbiji.

Ambasador Žiofre pozdravio je posvećenost predsednice Skupštine otvorenosti i dijalogu i ohrabrio dalje napore institucija i političkog spektra kako bi se osiguralo učešće svih političkih aktera u demokratskom procesu.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5