22. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i ambasador Kraljevine Španije u Republici Srbiji Nj.E. Raul Bartolome Molina

22. septembar 2022. Predsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i ambasador Kraljevine Španije u Republici Srbiji Nj.E. Raul Bartolome Molina

Četvrtak, 22. septembar 2022.

Potvrđeni izvanredni bilateralni odnosi Kraljevine Španije i Republike Srbije

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije dr Vladimir Orlić i ambasador Kraljevine Španije u Republici Srbiji Nj.E. Raul Bartolome Molina zajednički su ocenili da su R. Srbija i K. Španija prijateljske zemlje, između kojih nema otvorenih pitanja. Potvrđena je i međusobna podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve zemlje.


Predsednik Narodne skupštine dr Orlić zahvalio je Španiji na jasnoj i kontinuiranoj podršci Srbiji na njenom evropskom putu, čiji je krajnji cilj punopravno članstvo u Evropskoj uniji. On je naveo da je za R. Srbiju veoma važna snažna i principijelna podrška K. Španije i po pitanju Kosova i Metohije. U tom smislu, istakao je da je „istorijsko obraćanje predsednika R. Srbije Aleksandra Vučića na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, gde je poslao važnu poruku – da je poštovanje međunarodnog javnog prava i principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta država članica Ujedinjenih nacija od najveće važnosti i da predstavlja temeljne principe na kojima počiva i sama organizacija UN.“

„Ponosni smo što Srbija pokazuje principijelan odnos po ovim pitanjima i što tu nema razlike između naše dve države“, ocenio je dr Orlić.

„Za Srbiju je bitno da se izbori sa izazovima uzrokovanim opasnim i jednostranim potezima Prištine, koji na dnevnom nivou ugrožavaju mir i stabilnost u ovom delu Evrope,“, naveo je predsednik Narodne skupštine i dodao da se Beograd zalaže za dijalog i za očuvanje mira i stabilnosti za sebe, kao i za druge, u uslovima koji nisu laki, te izrazio zahvalnost Španiji što razume i podržava te napore Srbije.

Ambasador Bartolome Molina je naglasio da pozicija Španije po pitanju Kosova i Metohije neće biti promenjena. On je istakao i da Španija, kao i njeni građani, snažno podržavaju članstvo Srbije u EU. Ocenio je da je regionalna inicijativa „Otvorni Balkan“ veoma važna sa aspekta saradnje i evropskih integracija Zapadnog Balkana.

Sagovornici su tokom razgovora zajednički ocenili da bi uspešan politički dijalog i razumevanje koji postoje između R. Srbije i K. Španije trebalo da budu praćeni i adekvatnim trgovinsko-ekonomskim odnosima između dve zemlje. U tom smislu naglašena je važnost istorijske posete premijera Kraljevine Španije Pedra Sančeza Republici Srbiji, u julu ove godine, čiji je razultat, između ostalog, Predlog sporazuma između dve zemlje koji se tiče saradnje u oblasti izgradnje infrastrukturnih projekata, na kome aktivno rade obe strane, a koji bi trebalo da bude potpisan u novembru o.g. Sagovornici su zaključili da će na taj način dodatno da se učvrsti saradnja dve zemlje.

„Ovim Sporazumom se stvaraju uslovi za uvećanje španskih investicija i promociju Srbije kao dobre destinacije za investiranje“, naveo je ambasador Bartolome Molina.

Predsednik Narodne skupštine dr Orlić je ukazao da se ekonomska saradnja i progres koji iz nje proističe nalaze među najznačajnijim elementima državne politike.

Na sastanku su razmenjena mišljenja i o mogućnostima za dalje unapređenje međuparlamentarne saradnje, saradnje u oblasti kulture, ali i turizma, koja je olakšana uspostavljanjem direktnih letova između Srbije i Španije.


Foto galerija


Video (1)

Četvrtak, 22. septembar 2022. | sastanak predsednika Narodne skupštine i ambasadora Kraljevine Španije 22.09.2022.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1