30. maj 2022. Učesnici sastanka

30. maj 2022. Učesnici sastanka

Ponedeljak, 30. maj 2022.

Potvrđena podrška Republici Srbiji tokom prolećnog zasedanja PS NATO

Tokom učešća na prolećnom zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Viljnusu, članovi Stalne delegacije Narodne skupštine RS održali su sastanke sa delegacijama Grčke, Rumunije, Slovačke i Španije u PS NATO.


Sa naše strane sagovornici su upoznati sa činjenicom da se Priština ne pridržava odredaba Vašingtonskog sporazuma, budući da je podnela zahtev za članstvo u Savetu Evrope, kao i gotovo deset godina ne sprovodi odredbe Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Šef grčke delegacije i ujedno potpredsednik PS NATO Spilios Livanos ponovio je stav Grčke o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, ukazavši na doslednu i jedinstvenu političku poziciju ove zemlje s tim u vezi. Šef slovačke delegacije u PS NATO Ludovit Goga ponovio je punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu RS, uključujući i podršku u međunarodnim organizacijama. Tokom sastanka sa šeficom delegacije Španije u PS NATO Zaidom Kantera istaknuta je puna podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Republike Srbije i ukazano je da ova zemlja neće menjati svoju principijelnu poziciju, uključujući podršku na međunarodnom planu. Šef delegacije Rumunije senator Angel Tilvar podsetio je na dosledan stav Rumunije i kontinuiranu podršku ove zemlje po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti KiM. Šefovi delegacije su, pored toga, istakli snažnu podršku članstvu RS u Evropskoj uniji i razmatrali mogućnosti za dodatno unapređenje bilateralnih odnosa.

Na prolećnom zasedanju PS NATO učestvuju šef Stalne delegacije Dragan Šormaz i članovi delegacije Snežana Paunović i prof. dr Zoran Dragišić.


Foto galerijaPrethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
subota, 20. avgust
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja