24. januar 2018. Potpredsednik makedonske Vlade zadužen za evropska pitanja u poseti Odboru za evropske integracije

24. januar 2018. Potpredsednik makedonske Vlade zadužen za evropska pitanja u poseti Odboru za evropske integracije

Sreda, 24. januar 2018.

Potpredsednik makedonske Vlade zadužen za evropska pitanja u poseti Odboru za evropske integracije

Članovi Odbora za evropske integracije razgovarali su danas sa Bujarom Osmanijem, potpredsednikom makedonske Vlade zaduženim za evropska pitanja o iskustvima Srbije u pregovaračkom procesu, regionalnoj saradnji i ukupnim odnosima Srbije i Makedonije.


Predsednik Odbora za evropske integracije Nenad Čanak predstavio je makedonskom potpredsedniku Vlade doprinos koji Odbor daje procesu evropskih integracija Srbije. On je istakao da je Srbija za prethodne tri godine otvorila 12 poglavlja u pregovaračkom procesu sa EU, što predstavlja zaslugu, ne samo ove, već i svih prethodnih vlada. On je posebno naglasio čvrstu opredeljenost Srbije po pitanju evropskih integracija, bez obzira na sve izazove i probleme sa kojima se EU danas suočava, kao i privrženost Srbije saradnji u regionu.

Članica Odbora Gordana Čomić pozdravila je odluku Bugarske, kao zemlje predsedavajuće Savetu EU, što će se zemlje Zapadnog Balkana vratiti na vrh agende proširenja EU, nakon dužeg vremena. Ona je istakla da je Srbija posvećena evropskoj budućnosti regiona, bez obzira na sve probleme sa kojima se isti suočava. Govoreći o iskustvima Srbije u procesu pregovora, Čomić je istakla važnost uključivanja svih zainteresovanih strana u društvu u pregovarački proces. Ona je predstavila model Srbije u pregovorima, odnosno, ulogu Narodne skupštine i Nacionalnog konventa o EU. Čomić je posebno zahvalila na interesovanju za projekte prekogranične saradnje.

U razgovoru u kome su učestvovali i članovi Odbora Nataša Vučković, mr Aleksandra Jerkov, Vera Jovanović, dr Muamer Bačevac, Žarko Mićin, Zvonimir Đokić i Vladimir Đurić bilo je reči o podršci reformskim procesima u Makedoniji, unapređenju saradnje dveju zemalja, poboljšanju međususedskih odnosa u regionu i drugo.

Makedonski potpredsednik Vlade zadužen za evropska pitanja Bujar Osmani istakao je da je Srbija važan ekonomski partner Makedonije. Nakon Nemačke i Grčke, Srbija je treća zemlja sa kojom Makedonija ostvaruje najveću spoljno-trgovinsku razmenu.

On se složio sa srpskim parlamentarcima da je regionalna saradnja preduslov za pridruživanje regiona EU, kao i razmena iskustava među zemljama kandidatima tokom procesa pridruživanja.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
nedelja, 1. novembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja