22. jun 2021. Potpredsednik Narodne skupštine akademik Muamer Zukorlić i šef Misije OEBS u Srbiji ambasadorom Jan Bratu

22. jun 2021. Potpredsednik Narodne skupštine akademik Muamer Zukorlić i šef Misije OEBS u Srbiji ambasadorom Jan Bratu

Utorak, 22. jun 2021.

Potpredsednik Narodne skupštine akademik Muamer Zukorlić sastao se sa šefom Misije OEBS u Srbiji ambasadorom Janom Bratuom

Potpredsednik Narodne skupštine Muamer Zukorlić, u srdačnom i otvorenom razgovoru sa ambasadorom Bratuom, izneo je presek stanja po odeđenim pitanjima bitnim za bošnjačku nacionalnu zajednicu u Srbiji.


Uz konstatovanje napretka u razvijanju zakonodavnog okvira u ranijem periodu, skrenuta je pažnja na važnost implementacije usvojenih prava i instituta koji se tiču nacionalnih zajednica. U tom kontekstu ukazano je na probleme selektivne implementacije zakonskih odredaba koji su se manifestovali u radu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) nakon izbora za nacionalne savete 2010. godine, a koji u određenoj formi traju do danas. Potpredsednik Zukorlić se dotakao i pitanja obrazovanja koja se tiču nastave i udžbenika na bosanskom jeziku i njihovog kvaliteta. Posebno, a tiče se Javnog servisa, ukazano je na nedostatak programa i informativnih emisija na bosanskom jeziku.

U pogledu verskih prava, izneta je ocena da se radi o problemu u kontinuitetu - dok država podržava jedinstvo jednih, toleriše se razjedinjavanje Islamske zajednice u Srbiji. Nedostaju odgovarajući napori da se povrati jedinstvo Islamske zajednice, situacija je bez kontrole, što potencijalno može stvoriti bezbednosne, obrazovne, ideološke i druge probleme. Takođe, nedostaje izbalansiran odnos u finansiranju verskih zajednica, zahtevima Islamske zajednice se pristupa restriktivno.

Kao posebno važno potpredsednik Zukorlić je izneo pitanje zapošljavanja Bošnjaka unutar državnih struktura, naročito unutar policije, tužilaštva i sudova. Pozitivan ton položaju Bošnjaka daje njihovo značajno prisustvo u Skupštini Srbije (devet poslanika), kao i njihova vidljivost u svakodnevnom parlamentarnom životu, izneo je Zukorlić.

Sa svoje strane ambasador Bratu je iskazao poseban interes za položaj bošnjačke zajednice u Srbiji. Naglasio je da OEBS priklanja pažnju učešću Bošnjaka u radu relevantih institucija, kao i radu medija, ocenjujući da u tim sferama postoje određeni pozitivni pomaci. Ukazao je na solidnu strukturiranost Bošnjačkog nacionalnog vijeća, uz mišljenje da bi se većim angažmanom moglo postići više. Po pitanjima obrazovanja skrenuo je pažnju i na važnu ulogu bošnjačkih poslanika u Narodnoj skupštini u zalaganju za adekvatniju realizaciju školskih programa na bosanskom jeziku.

Sastanaku su prisustvovali i Sara Groun, zamenik šefa Misije i Đovani Gabasi, šef kabineta ambasadora Bratua.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
nedelja, 5. decembar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja