20. oktobar 2021. Učesnici sastanka

20. oktobar 2021. Učesnici sastanka

Sreda, 20. oktobar 2021.

Potpredsednik Narodne skupštine Orlić i predsednica PGP s Nemačkom razgovarali sa potpredsednicom Bundestaga

Potpredsednik Narodne skupštine dr Vladimir Orlić i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom Vesna Marković razgovarali su danas sa potpredsednicom Bundestaga Klaudijom Rot, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.


Potpredsednik Orlić je istakao da Narodna skupština u potpunosti sledi politiku predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koju sprovodi i Vlada Srbije, u pogledu strateškog opredeljenja zemlje, a to je članstvo Srbije u EU. Izveštaj o napretku Srbije za 2020. godinu je zadovoljavajući, ocenio je potpredsednik parlamenta, i dodao da je EU konstatovala napredak Srbije i izrazila spremnost za otvaranje dva nova klastera. To je rezultat našeg dobro obavljenog posla i Srbija je pripremljena za nove pregovaračke klastere, naveo je dr Orlić.

On je dodao i da je evaluacija naših rezultata u bliskoj vezi sa razvojem dijaloga Beograda i Prištine, što je specifična okolnost evropskog puta Srbije. Srbija je posvećena tom dijalogu, koji se vodi na najvišem političkom nivou, jer ga predvodi lično predsednik Republike Aleksandar Vučić, što pokazuje važnost koju pridajemo dijalogu, naglasio je dr Orlić. On je ukazao da je neophodno da se promeni odnos Prištine, navodeći da je u prethodnom periodu ponovo došlo do ozbiljne eskalacije nasilja prema srpskoj zajednici na KiM, a koje je vođeno upravo iz Prištine. Srbija se u teškim uslovima bori da dijalog opstane, dok ga duga strana sabotira, a još uvek nije ispunila svoju najvažniju obavezu koja je predviđena Briselskim sporazumom iz 2013. godine – da formira Zajednicu srpskih opština, ocenio je dr Vladimir Orlić. U svemu tome važna je i uloga Evropske unije, koja je, ne samo medijator, već i garant Briselskog sporazuma, kazao je Orlić.

I u tim okolnostima, Srbija uspeva da održi nivo podrške građana evropskim integracijama, iako je to izuzetno teško, u uslovima stalne sabotaže dijaloga od strane Prištine i odsustva realizacije garancija EU, naveo je potpredsednik Narodne skupštine.

Vladimir Orlić je u razgovoru sa potpredsednicom Bundestaga istakao i da je Srbija posebno ponosna na izvanredne rezultate u ekonomiji, postignute u poslednjih nekoliko godina, što prepoznaje u svom izveštaju i EK. Naglasio je da su za Srbiju veoma važni odnosi sa Nemačkom, te da je uvišestručen nivo investicija koje dolaze iz Nemačke, navodeći da preko 70.000 naših građana radi u nemačkim kompanijama koje posluju u Srbiji.

On je naveo i da se Srbija uspešno bori sa pandemijom izazvanom korona virusom, da je učinjeno sve da se obezbede vakcine, ne smo za naše građane, već i za građane država regiona, i ukazao da su lično predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uručili prve kontigente vakcina pojedinim državama u regionu.

Dr Vladimir Orlić upoznao je sagovornicu i sa sadašnjim sazivom parlamenta, navodeći da su od šest potpredsednika Narodne skupštine, dva žene i dva predstavnici partija nacionalnih manjina. On je naveo i da u tekućem sazivu, od 250 narodnih poslanika, 98 su žene, što je posledica izmene izbornih zakona i uvedene obaveze da u parlamentu bude zastupljeno 40 odsto žena. To je prepoznato i u najnovijem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, naveo je Orlić i dodao da je Narodna skupština u značajnoj meri unapredila svoj rad.

Potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot upoznala je sagovornike sa aktuelnom političkom situacijom u Nemačkoj, nakon održanih parlamentarnih izbora. Navela je da se naredne nedelje očekuje formiranje parlamenta i izbor predsedništva, kao i da traju pregovori o formiranju Vlade. Ocenila je da je bitno što je u Izveštaju EK konstatovan napredak Srbije, i iznela nadu da će biti otvoren pregovarački klaster koji se tiče zaštite životne sredine, jer bi se time otvorile nove mogućnosti za bilateralnu saradnju Srbije i Nemačke. On je istakla da je parlament središte demokratije, i zato stranke treba da izlaze na izbore, umesto da ih bojkotuju. Potpredsednica Rot je posebno istakla da će tokom boravka u Srbiji posetiti Kragujevac, kako bi se lično poklonila senima nevinih žrtava, streljanih 1941. godine.

Vesna Marković, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Nemačkom, u razgovoru je navela važnost međuparlamentarne saradnje, ukazujući na izuzetno dobru saradnju koja je ostvarena između poslaničkih grupa prijateljstva dva parlamenta. PGP sa Nemačkom u svom članstvu ima 100 narodnih poslanika, ukazala je ona, navodeći da je to najveći broj do sada, što govori o značaju koji narodni poslanici pridaju saradnji sa Nemačkom, koja je ključna zemlja EU. Izrazila je zahvalnost Nemačkoj što se zalaže za proširenje EU, što je svesna značaja koje ono ima za stabilnost celog regiona Zapadnog Balkana.

Marković je izrazila nadu da će učešće partije zelenih u novoj Vladi Nemačke pomoći realizaciju Deklaracije „Zelene agende za Zapadni Balkan“, usvojene u Sofiji prošle godine, a za koju su već opredeljena sredstva iz fodova EU.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
utorak, 7. decembar

Ceo kalendar dogadjaja