9. oktobar 2019. Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i generalni  sekretar OEBS Tomas Greminger

9. oktobar 2019. Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i generalni sekretar OEBS Tomas Greminger

Sreda, 9. oktobar 2019.

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić održao sastanak sa delegacijom OEBS

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić i narodna poslanica Stefana Miladinović sastali su se danas sa generalnim sekretarom OEBS Tomasom Gremingerom.


Na početku sastanka generalni sekretar OEBS, istakao je blisku saradnju OEBS i Narodne skupštine Republike Srbije, a centralne teme razgovora bili su predstojeći parlamentarni izbori, bojkot opozicije, izmene Ustava, medijske slobode, moguće izmene skupštinskog Poslovnika, kao i situacija na Kosovu i Metohiji.

Arsić je naveo da je izuzetno zadovoljan saradnjom koju ostvaruju sa misijom OEBS, naglašavajući njen značaj na regionalnom nivou. Dodao je i da ceni saradnju OEBS u oblasti reforme izbornog procesa. Potpredsednik je objasnio da određene političke stranke nastoje da dovedu u pitanje izborni proces i rezultate glasanja u Srbiji, ukazujući na činjenicu da je najznačajnije da se u izbornom procesu odražava stvarna želja građana jer od toga zavisi i sastav parlamenta. Arsić je rad Narodne skupštine Republike Srbije ocenio kao zadovoljavajući i podsetio da je u poslednjih nekoliko meseci ostvaren određeni pomak. Prema njegovim rečima, najveći problem u radu parlamenta predstavlja Poslovnik. „Liberalniji i slobodniji Poslovnik bilo bi moguće usvojiti ukoliko se usvoji kodeks ponašanja narodnih poslanika“, rekao je potpredsednik. „U poslednjem periodu smo čak imali i Radnu grupu koja je sastavila nacrt tog Poslovnika. Međutim, u raspravama o sadržaju nacrta opozicija ne samo da je pružila otpor, već je i istakla da usvajanje takvog teksta onemogućuje poslanicima da ostvaruju svoje slobode“, podvukao je Arsić. On je naglasio da vlast ne nastoji da ograniči, niti onemogući bilo čije političke slobode, iako bi usvajanje takvog nacrta doprinelo da Parlament kao predstavničko telo ostvari svoju funkciju u punom kapacitetu. „Vaša podrška u vezi sa donošenjem novog Poslovnika i novog kodeksa bi bila od velikog značaja. Očekujemo da će ocene tog dokumenta biti objektivne tako da niko ne može da nas optuži da gušimo demokratiju“, naglasio je Arsić. Potpredsednik je pojasnio da demokratski izborni procesi u Srbiji nemaju dugu tradiciju, te da je Zakon o izboru narodnih poslanika dobar, ali ga je potrebno osavremeniti. „Naša zemlja nastavlja da se razvija tehnički, tehnološki i demokratski i na potpuno je drugom nivou nego što je bila pre dvadeset godina i u skladu sa tim potrebna je modernizacija zakona“, rekao je Arsić. Prema njegovim rečima, vlast je spremna da izađe u susret predstavnicima opozicije u meri u kojoj je to u skladu sa Ustavom i zakonima, ali da određene zahteve nije moguće ispuniti. „Mi ne možemo formirati privremene organe vlasti tokom sprovođenja izbornog procesa, niti smo u mogućnosti da utičemo na uređivačku politiku privatnih medija, a pogotovo medija čije se sedište pritom ne nalazi na teritoriji Srbije“, ukazao je potpredsednik. On je naglasio da je predsednica Narodne skupštine Maja Gojković više puta javno pozvala predstavnike opozicije na razgovore, te da je predlog odbijen, uz zahtev da predsednica Narodne skupštine podnese ostavku.

Arsić je povodom predstojećih parlamentarnih izbora izrazio zabrinutost zbog stanja u južnoj srpskoj autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija i izrazio nadu da će OEBS zadržati neutralnu poziciju. Naveo je da albanska strana kontinuirano vrši pritisak na srpsko stanovništvo zastrašivanjem, napadima na njihovu imovinu i inicijativom kosovskih Albanaca o tzv. ujedinjenju severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice. Podsetio je i na to da je od potpisivanja Briselskog sporazuma, pre gotovo sedam godina, srpska strana ispunila sve tačke Sporazuma, dok albanska nije ispunila jedini uslov koji se očekivao od nje. Potpredsednik je naveo i niz jednostranih poteza kojim prištinska strana urušava dijalog, poput upada specijalnih snaga kosovske policije na sever KiM, 28. maja, usvajanje statuta rudarskog kombinata „Trepča“, 3. februara, uvođenje 100 odsto dodatnih carina na srpske proizvode kojom se krši CEFTA sporazum. Svi jednostrani akti od strane privremenih institucija u Prištini ugrožavaju mir i stabilnost u čitavom regionu i blokiraju pregovore na kojima bi se postiglo konačno i obostrano prihvatljivo rešenje.

Na sastanku je bilo reči i o promeni Ustava za koju se interesovao Greminger, a Arsić je objasnio da je Skupština započela proces promene Ustava koji se odnosi na položaj nosilaca pravosudnih i javnotužilačkih funkcija, a u saradnji sa Venecijanskom komisijom.

Greminger je istakao da će OEBS nastaviti da podržava rad Narodne skupštine, pogotovo po pitanjima jačanja nadzorne uloge Parlamenta, njene vidljivosti i transparentnosti. Sekretar je pohvalio napore narodnih poslanika da se razvije etički kodeks ponašanja i unapređenje poslovnika. Istakao je da OEBS podržava reforme u izbornom procesu i dodao da OEBS raspolaže instrumentima koji ovom procesu mogu pomoći. Dodao je i to da će ODIHR u novembru poslati misiju koja će nadzirati redovne parlamentarne izbore za narodne poslanike u martu iduće godine.

Poslanica Stefana Miladinović zahvalila se delegaciji i zaključila da OEBS i Narodna skupština treba da nastave delotvornu saradnju po pitanju jačanja vidljivosti Parlamenta u društvu. Posebno je istakla saradnju sa Ženskom parlamentarnom mrežom i pozitivne promene koje je donela. Navela je da su se narodni poslanici godinama unazad trudili da podignu nivo institucije kao nadzornog tela koje poštuju ne samo Vlada i sudstvo, već i ostale institucije i društvo uopšte. Miladinović je iskoristila priliku i da pohvali transparentnost rada Skupštine, prema procenama UNDP, kao prve u državi i druge u regionu. Kao šef stalne delegacije u PS OEBS, Miladinović je iskoristila priliku i da spomene da je na jesenjem zasedanju učestvovala i kao specijalni predstavnik PS OEBS za Digitalnu agendu.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2