Utorak, 28. avgust 2007.

Potpredsednik Narodne skupštine Obradović razgovarao sa izvestiocem Evropskog parlamenta

Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije RadeObradović primio je danas izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, sa kojim su razgovarao o političkoj situaciji u Srbiji.Potpredsednik Narodne skupštine Republike Srbije RadeObradović primio je danas izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina, sa kojim su razgovarao o političkoj situaciji u Srbiji.

Posebno je bilo reči o nacrtu izveštaja o razvoju parlamentarne demokratije u Srbiji i o ostvarenom napretku u pregovorima o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, koji je Kacin pripremio nakon svoje posete u junu ove godine. Izveštaj će biti na dnevnom redu zasedanja Odbora za spoljne poslove EP 13. septembra, a na sednici Evropskog parlamenta u oktobru.

Izvestilac Kacin je istakao da će ovaj izveštaj biti pozitivan i da se u njemu ukazuje na pomake koje je Srbija učinila u poslednje vreme, čime se daje podstrek demokratskim snagama u zemlji za dalje reforme. On je, međutim, zamerio što još nije donet zakon o Ustavnom sudu Srbije i nisu izabrane sudije tog suda, kao i što Srbija nije započela svoju regionalizaciju. S tim u vezi, Kacin je rekao da je bitno da se ubrza regionalizacija, jer će od toga zavisiti u kojoj meri će Srbija moći da koristi sredstva iz fondova Evropske unije namenjena razvnomernom razvoju regiona.

Potpredsednik Obradović je rekao da predloženi izveštaj treba upotpuniti, posebno imajući u vidu da smo neke od preuzetih obaveza, kao što su izbor ombudsmana i državnog revizora, izvršili od juna do danas. Narodna skupština će u septembru usvojiti zakon o Ustavnom sudu Srbije i izabrati sudije ovog suda, kao i guvernera Narodne banke Srbije, imenovati i druge nosioce pravosudnih funkcija i time ispuniti preostale obaveze iz Ustavnog zakona. Obradović je istakao da će se novim zakonom o `lokalnoj samoupravi pojačati decentralizacija vlasti i lokalne samouprave u Srbiji, čime će biti prevaziđene razlike u regionalnom razvoju pojedinih njenih delova.


Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
nedelja, 17. januar
  • Nema najava za izabrani datum

Ceo kalendar dogadjaja