18. januar 2019. Šesta plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

18. januar 2019. Šesta plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Petak, 18. januar 2019.

Potpredsednik Narodne skupštine Arsić obratio se na otvaranju Šeste plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji

Potpredsednik Narodne skupštine Veroljub Arsić obratio se na otvaranju Šeste plenarne sednice Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, koja je održana danas u Narodnoj skupštini.


Potpredsednik Arsić je istakao da je Nacionalni konvent postao glavni mehanizam za uključivanje civilnog društva u proces pregovaranja sa Evropskom unijom. Svojim radom, Konvent doprinosi transparentnosti procesa pregovaranja i dostupnosti informacija, kroz dijalog između OCD, stručnjaka, privrede, sindikata i profesionalnih udruženja sa jedne strane, Narodne skupštine sa druge strane i Vlade sa treće strane, naglasio je Arsić.

Potpredsednik Arsić je ukazao da je saradnja Narodne skupštine sa Konventom, koja je uspostavljena usvajanjem Rezolucije o ulozi Narodne skupštine i načelima u pregovorima o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, veliko dostignuće i da je predstavnici institucija EU navode kao primer dobre prakse.

Veroljub Arsić je u svom obraćanju istakao i da je u sadašnjem sazivu Parlamenta većinska podrška narodnih poslanika članstvu Srbije u EU i da Narodna skupština kroz zakonodavne aktivnosti radi na daljem stvaranju uslova za reforme u svim oblastima društva.

Na otvaranju Šeste plenarne sednice obratio se i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ističući da Konvent predstavlja stub debate i konsenzusa civilnog društva kada je reč o pristupanju Srbije EU. Naglasio je da su preporuke i analize koje daje Konvent veoma detaljne i korisne.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je da je prema istraživanjima javnog mnjenja, koje sprovodi to Ministarstvo na svakih šest meseci, podrška građana evropskom putu Srbije stabilna. Joksimović se osvrnula i na korišćenje IPA fondova i finansijske pomoći EU.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić istakla je da je Nacionalni konvent odličan mehanizam za dijalog Vlade i civilnog društva, koji značajno olakšava rad Vlade. Zajednički cilj je Srbija u EU, kao zemlja vladavine prava, u kojoj postoje socijalna prava i ekonomske slobode, odnosno evropski standard života, navela je Brnabić.

Šesta plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji posvećena je programu ekonomskih reformi, kao i reformama u oblastima obrazovanja, zdravstva, rada, politici zapošljavanja i socijalnoj politici.


Video (1)

Četvrtak, 17. januar 2019. | Šesta plenarna sednica Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji 18.01.2019.Prethodni mesec Sledeći mesec
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4